Hírek

2004.12.13. 00:00

Nemzeti fenyők a Vörösmarty téren

Farkas Melinda

Az Európai Unióhoz idén csatlakozott tíz ország hagyományait alapul véve díszítettek fel tíz fenyőt középiskolások a Vörösmarty téren. A fák december 24-ig tekinthetők meg a Budapesti Karácsonyi Vásár területén. A kiállítást tavaly rendezték meg először. Akkor a korábban csatalkozott államok karácsonyait idézték meg.

A díszek nagy részét a diákok maguk készítették. A fiatalok könyvtárakban, illetve az interneten néztek utána a hagyományoknak. Kulturális szempontból is értékes a kiállítás, hiszen mi magunk sem nagyon tudjuk, hogy őseink a múlt században hogyan díszítették a fenyőket.

A magyar karácsonyfa elengedhetetlen kelléke például a tisztaságot jelképező hófehér angyalka és a gyertya, ami az örök világosságot jelenti. A mézeskalács és a fazekasok cserépdíszei sem hiányozhatnak a fáról.
A Békés Megyei Művelődési Központ Kézműves Iskolájának diákjai két fát is díszítettek.

A tanárnő, Faragó Krisztina szerint Észtország fájának fő motívuma a napkultuszt jelképező gyertya és a szalmacsillag, a csehek fenyőjének meghatározói pedig hófehér fonalból horgolt
figurák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!