Hírek

2004.12.06. 06:07

Nem jó az erős euró

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="256"] Kifulladásig. Az amerikai gazdasággal csak nagy erőfeszítés árán lehet lépést tartani.
[/caption]Amerikai oldalon nem kevés kárörömmel figyelik, hogy késik az EU-országok gazdasági élénkülése. A legutóbbi adatok szerint az év harmadik negyedében az egy főre jutó nemzeti jövedelem (GDP) növekedési üteme alig 1,2 százalék volt. Ez fele az első negyedév mutatójának.

Az unió két legnagyobb gazdasági egysége, Franciaország és Németország évi GDP-növekedése mindössze 0,4 százalék – szemben Amerika 3,7 százalékával. Nemcsak a hazai fogyasztás gyenge, lassult a növekedés fő hajtóereje, a kivitel is. Erősödik a félelem Európában – írja a The Economist –, hogy az euró újabb erősödése a gazdaság hanyatlását idézi elő. Az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye 2000 óta kétszer olyan gyorsan nőtt, mint az euróövezeté. Ennek oka amerikai elemzők szerint a laza munkafegyelem és az európai kormányok vonakodása a nagyobb reformok végrehajtásától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!