Hírek

2004.12.27. 00:00

Méretes üregek a mélyben

A kőbányai pincék összhossza megközelíti a harminckét kilométert. Az önkormányzat folyamatosan felügyeli a területet.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="301"] A térképen jelölt térségben elhelyezkedő ó-hegyi kőbányát már a középkorban is az egyetlen pesti kőlelőhelyként tartották nyilván. A barlangok összterülete megközelíti a kétszázezer négyzetmétert.
[/caption]Szarvasi Ákos, a kerületi önkormányzat beruházási és városüzemeltetési csoportjának vezetője elmondta: százszázalékos biztonsággal nem lehet kijelenteni, hogy minden üreget pontosan ismernek. Ám annyi bizonyos, e mennyiségnek már csak kicsiny töredéke lehet homályban.

A több száz év alatt a kőbányászat nyomán keletkezett barlangok összterülete megközelíti a kétszázezer négyzetmétert. Ebből jelenleg mintegy egynegyed rész az önkormányzaté, míg a többi különböző cégek birtokában van. A mélyben jórészt gombatermesztés folyik, de jelentős a raktározás is. Lent amúgy állandóan 16–18 fokos hőmérséklet uralkodik. Az üregek átlagosan 15–20 méterrel bújnak meg a felszín alatt. A kőbányai sörgyár területén akadnak harminc méter mélyre nyúló pincék is, amelyekből további kétszáz méteres kutak ágaznak ki. Valaha innen nyerték a sör főzéséhez szükséges vizet.

Az önkormányzat minden új épület felhúzása előtt az építtetővel alaposan átvizsgáltatja a kérdéses területeket. A próbafúrásokra azért van szükség, nehogy a ház elkészülte után derüljön ki, üreg lapult a föld alatt. A mesterséges barlangok többsége közepes állapotban van. Maga a pinceprogram 1993-ban indult, az azóta eltelt tizenkét esztendőben 632 millió forintot fordított a munkákra az önkormányzat. Ebből az összegből 423 millió forint volt a saját erő.

Tízezer köbméter

Néhány éve az Ihász-köz mellett fedeztek fel egy nyolcvan méter hosszú, tíz méter széles és tizenkét méter magas üreget. Mivel a közelben panelházak állnak, szükségessé vált a betömése. A munkák több évig tartottak. Az összes, föld alá pumpált beton és egyéb anyag mennyisége meghaladta a tízezer köbmétert.

Kerületi látványosság

Az önkormányzat évente 50-60 millió forintot költ az üregek állagmegóvására. A közmeghallgatásokon a lakosság rendszeresen érdeklődik a pinceprogram állásáról, ám annak létét, jogosságát még soha nem vonta kétségbe senki. A biztonsággal látogatható üregek megtekintésére időnként lehetőséget biztosít az önkormányzat. Ennek keretében a kerületi iskolák diákjai is több részt láthattak már e föld alatti világból.

Az ó-hegyi mélységek számtalan pincét rejtenek

Az Ó-hegy park alatt lapuló pincerendszert a második világháború előtt légoltalmi célokra használták. Majd betömték, és elfeledkeztek róla. A több ezer négyzetméteres rendszer viszonylag jó állapotban vészelte át az elmúlt éveket. Hasznosításáról most gondolkodik az önkormányzat. A pincék jó részében gombát termesztenek. Ehhez elengedhetetlen az egyenletes levegőminőség. A mélyben 16–18 fok az átlaghőmérséklet.

Lázin Miklós András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!