Hírek

2004.12.28. 06:51

Magyarországon is megtörténhet, hogy a bankkártyarendszer összeomlik

Belgiumban a karácsonyi bevásárlási láz kellős közepén omlott össze a bankkártyás fizetési rendszer, a kereskedők és a lakosság legnagyobb megrökönyödésére. Utóbbiaknak bosszúságot, előbbieknek jelentős bevételkiesést okozva, hisz a Benelux államokban már nem divat a készpénzzel történő vásárlás. Előfordulhat-e hasonló rendszerhiba Magyarországon is?

B. K.

Ami elromolhat, el is romlik - említette ezzel kapcsolatban Jakab Péter (47 éves), a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági munkabizottságának vezetője. Elvileg tehát nem lehet ezt kizárni. A bankkártya-rendszerek ugyanis informatikai eszközök folyamatos üzemén alapulnak, ahol egy központi számítógép és egy kommunikációs hálózat hibátlan összhangján múlik a zavartalan működés.

Ráadásul a nap 24 órájában, hiszen némely bankkártyát a világon mindenütt lehet használni, s az időeltolódás is értelmezhetetlenné teszi az üzemidőt. A bankkártyarendszerek – tette hozzá a szakértő – a legbiztonságosabb informatikai rendszereken alapulnak. A hazai bankok olyan műszaki-technikai megoldásokat alkalmaznak, hogy ha meghibásodna a központi szerver, akkor egy fizikailag is másutt lévő tartalék gépet állítanak üzembe. Ezzel együtt sem zárható ki az informatikai rendszer összeomlása, bár ennek valószínűsége igen csekély.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!