Hírek

2004.12.30. 00:00

Letette az esküt és hivatalba lépett a román kormány

Gy. Z.

Letette a hivatali esküt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség részvételével megalakult új, négypárti román kormány Traian Basescu államfő előtt. A Calin Popescu Tariceanu vezette új bukaresti kormányt a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és a Demokrata Pártból (PD) álló politikai szövetség (D. A.) hívta életre az RMDSZ-szel és a Román Humanista Párttal (PUR) koalícióban. Négy magyar tagja van.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes, államminiszter az oktatási, a művelődési és az integrációs tárcákat koordinálja. Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszter. Borbély László megbízása a területrendezés, az infrastruktúra- és a középítkezés, Winkler Gyuláé pedig a kereskedelem vezetésére szól.

Elosztották a prefektúrákat a koalíciós partnerek – írja a Szabadság című kolozsvári közéleti napilap. Lapértesülések szerint a liberálisok 18, a demokraták 14, a humanisták és az RMDSZ pedig 5-5 megye élére jelölhetnek prefektust. Az Adevarul biztosra veszi, hogy az RMDSZ azokat a megyéket kapja meg, ahol jelentős számú magyar közösség él (Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Bihar). A Szabadság információi szerint az öt prefektusi tisztség Kovászna, Arad, Beszterce-Naszód, Máramaros, illetve egy dél-romániai megyére szól, alprefektusokra pedig hét megyében számíthatnak: Szatmár, Bihar, Szilágy, Hargita, Maros és Hunyad megyékben.

Kolozs megye egyetlen listán sem szerepel.
A Szabadság szerint minden jel arra vall, hogy olyan területeken is sikerül államtitkári posztot szereznie az RMDSZ-nek, amelyek eddig hagyományosan el voltak zárva előle. Ezek a külügyi, a pénzügyi, a belügyi, illetve a közigazgatási tárca. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!