Hírek

2004.12.02. 00:55

Legyünk óvatosak az Ikea lámpáival!

Az Ikea egyes gyermekbútorai zavart okozhatnak az idegrendszerben és rákot is előidézhetnek – állítja egy német lap.

Horváth K. József

Az Öko-Test nevű fogyasztói lap tegnap megjelent számában a svéd cég teljes gyermekszoba-bútor kínálatának átvizsgálása során arra a következtetésre jutott, hogy két lámpatípus, a Smyg nevű falilámpa és a Spöka elnevezésű éjjeli lámpa jelentős mennyiségű elektrofüstöt bocsát ki magából. Ez zavart okozhat a hormon- és idegrendszerben, és felmerült a gyanú, hogy rákot is előidézhet. Emellett egy szintén bevizsgált matractípusban, illetve a Löwa nevű gyerekágy felett használt baldachinban visszamaradott vegyi anyagokat mutatott ki. Az Ikea válaszolt a történtekre: a Löwa a termékek gyártását azonnali hatállyal leállította – mondja a hír.
Marsó Gabriellától, az Ikea Magyarország marketingmenedzserétől azt kérdeztük, kaphatók-e ezek a termékek a hazai áruházakban? – Igen, ezek egy része új termék, s a cég mérései szerint megfelelnek az Európai Unió E1 számú követelményeinek. Egészségre nem károsak – kaptuk a választ. – Az Öko-Test magazin vizsgálatához más szabványt használ, ennek alapján hozta ki ezt az eredményt. Anyacégünk már tegnap megkezdte a szóban forgó termékek ismételt vizsgálatát. 
Marsó Gabriella tévesnek minősítette azt a hírt, hogy a baldachin gyártását leállították volna. Amennyiben ez megtörténne, arról itthon is tudnának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!