Hírek

2004.12.13. 07:02

Kuka helyett cserépbe kerül a kiszuperált mobiltelefon

A legkorszerűbb maroktelefon borítása nem fogja szennyezni a környezetet. Cserépben vagy kint a kertben felbomlik, majd növény vagy virág hajt ki belőle. Ezt ígéri egy nemzetközi cég és a warwicki egyetem kutatói.

Tornai Szabolcs

A technika rohamos fejlődése miatt az emberek egyre gyakrabban vesznek új mobiltelefont, és dobják el a régit. A fiatalok pedig szeretik cserélgetni szeretett készülékük előlapját. Ez azt eredményezi, hogy irtózatos mennyiségben kerülnek a szemétdombra a megunt vagy kiszuperált mobilok. Becslések szerint Európában évente több mint százmillió maroktelefont dobnak ki az emberek. Idén mintegy hatszázötvenmillió mobil kelt el, és két éven belül nagy részüktől meg fognak szabadulni tulajdonosaik.
Kétségkívül eljött tehát az ideje egy olyan műanyag kifejlesztésének, amely nem szennyezi a környezetet. A megoldás egy nemzetközi cég, a Pvaxx és a warwicki egyetem szakembereinek érdeme. Öt év alatt hozták létre azt az új műanyagot, amely könnyen felbomlik a talajban, és semmiféle mérget nem tartalmaz. Igény szerint lehet kemény vagy hajlékony. És a fő meglepetés: az elültetés után pár héttel a beleépített magból a kívánt növény vagy virág hajt ki.
A tulajdonosnak tehát nincs más dolga, mint cserépben vagy kint a kertben elültetni megunt vagy javíthatatlan mobilját. Majd néhány hét múlva gondozni a kisarjadt növényt vagy virágot. A kutatók első menetben napraforgómaggal kísérleteztek. Kertészeket bíztak meg azzal a feladattal, hogy válasszák ki a legmegfelelőbb fajtát. Azt, amelyik ilyen különleges helyzetben a legbiztosabban kihajt.
Apró ötlet az is, hogy a mag egy pici ablakban látható a telefon előlapján. A közeljövőben mindenki olyan mobilt választhat, amely az ízlésének megfelelő növény vagy virág magját tárolja. A fejlesztés egy nagy amerikai mobilcég felkérésére történt, mivel a mobilcégeken egyre nagyobb a nyomás, hogy ne szenynyezzék a környezetet. A vevőket is könnyebben meg lehet nyerni a vásárlásra, ha tudatják velük, hogy a termék környezetbarát. A tervek szerint jövőre kerülnek piacra az első elültethető mobilok különféle változatai.
Az új műanyag persze nem csupán a mobiltelefonok esetében lehet hatékony környezetkímélő alapanyag. Sikeresnek ígérkezik mindenfajta más elektromos készülék gyártásában is. De tervezik az alkalmazását a kertészeti eszközök, a töltények és a tisztítószeres flakonok előállításában is.

Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!