Hírek

2004.12.23. 00:00

Körülmetélt kislányok vesszőfutása Európában

Az Európába bevándorolt afrikaiak megcsonkítják a lánygyerekek nemi szervét – állítja egy neves emberi jogi harcos.

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] szomáliai nő
[/caption]A Szomáliában született Varis Derieau ötéves korában maga is áldozatul esett a barbár szokásnak: kioperálták a csiklóját.

A szupermodell és sikerkönyv-író azt állítja, minden harmadik bevándorolt afrikai család megteszi ezt titokban, ha lánya születik. A műtétet sokszor tompa késsel hajtják végre, érzéstelenítés nélkül. Különösen kiterjedt a rituálé Németországban, Hollandiában és Ausztriában; Franciaország valamiért kivétel.

Az iszlám vallási vezetők azt mondják: a csonkítást valamikor a próféták írták elő. „Ez katasztrófa” – hangoztatja Derieau. Szerinte ez nem szokás, hanem bűntény, amiért az imámoknak kell felelniük.

A műtétet szakszerűtlenül női körülmetélésnek nevezik – írja ezzel kapcsolatban a The Scotsman. A lap rámutat, hogy az afrikai közösségekben nehezen talál férjet az a lány, aki nem esett át a műveleten. A világon 100–140 millióra teszik azok számát, akiket ily módon megcsonkítottak.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint még ma is évente mintegy kétmillió műtétet hajtanak végre. A művelet azért is veszélyes, mert fertőzésekre ad lehetőséget, terjeszti az AIDS-t, továbbá lelki és szexuális problémákat okoz. Az afrikai bevándorlók nemcsak Európában, hanem Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában is folytatják az otthoni hagyományt.

A csonkítás elleni kampány során Petra Bayer osztrák szocialista politikus bejelentette: nyomást fognak gyakorolni a kormányra, hogy nyilvánítsa „erőszakos cselekménynek” a kislányok megcsonkítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!