Hírek

2004.12.08. 06:17

Kilenc nap a bejelentésre

Jól járnak azok, akik az egyszerűsített vállalkozási adó szerint adóznak. Több százezer forintot spórolhatnak meg attól függően, hogy korábban mennyi költséget számoltak el.

Horváth K. József

Új adózóként december huszadikáig még be lehet jelentkezni az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) hatálya alá. A bejelentkezést nem kell megújítania annak, aki idén is az eva hatálya alá tartozott és 2005-ben is ezt az adózási módot akarja fenntartani. Újdonság, hogy az is bejelentkezhet, aki azért esett ki négy évre az eva-körből, mert nem volt itthon vállalkozói bankszámlája. Persze csak akkor, ha időközben nyitott egyet és megfelel a törvényi feltételeknek.

Az újonnan bejelentkező egyéni vállalkozók a 04103. számú, a társas vállalkozók a 04203. számú adatbejelentő lapon jelenthetik be szándékukat a székhelyük szerint illetékes APEH-igazgatóságon. Ezt megtehetik postán és személyesen is. Postán december 20-ig lehet feladni a bejelentkezést. Feltétlenül ajánlva, s az igazolócédulát hozzá kell tűzni a nálunk maradt másolati példányhoz. Az adatbejelentőt személyesen is beadhatjuk az ügyfélszolgálaton. Ott a nálunk maradó példány lepecsételésével azt igazolják, hogy beadtuk.

A bejelentkezésre szolgáló nyomtatványok a szaküzletekben már kaphatók, és letölthetők az APEH internetes honlapjáról. Az APEH a bejelentkezés elfogadásáról a benyújtott adatlap hivatalosan kitöltött példányának visszaküldésével értesíti az érintett adózót. Ha valaki nem felel meg a feltételeknek, elutasító határozatot fog kapni. Egyik alapvető feltétel, hogy az adózónak ne legyen végrehajtható köztartozása.

Vigyázzunk a cégvétellel!

Ha egy régóta működő kft.-ben valaki az elmúlt két év során ötven százaléknál nagyobb tulajdonrészt szerzett, akkor az a cég nem jelentkezhet be az eva-körbe. Így ugyanis a kft. lényegében új cégnek minősül, mert a tulajdoni hányad változása miatt a döntést hozó személye megváltozott. Ebben az esetben pedig nem lehet evás.

Elégedett-e azzal a döntésével, hogy belépett az evába?

Bata Edit közönségkapcsolati menedzser: – Nekem nagyon bevált az eva. Nem kell annyi számlát gyűjteni, mint korábban. Remélem, még sokáig adózhatok így, és az unió miatt nem fogják megváltoztatni a szabályokat.

Domi Zsuzsa pedagógus: – Pénzemnél vagyok. Nagyjából annyi marad így is, mint ha az általános szabályok szerint adóznék. Az evával azonban az adózás sokkal egyszerűbb, s utána nyugodtan alszom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!