Hírek

2004.12.09. 06:29

Kern zseniális toprongyos

Akár az amerikai színészek egy-egy feladat előtt Kern András is megszabadult jó néhány kilótól a csudafilmbeli Nikosz szerepe kedvéért. Ragályi Elemér első rendezői filmjében negyvenen túli hajléktalan fickót alakít.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A Csudafim egyik jelenetét a Keleti pályaudvaron forgatták. Kern mint hajléktalan elvegyült sorstársai között.
[/caption]A nyáron a Keleti pályaudvaron szinte fel sem tűntek a filmesek. Kern András a hajléktalanokra jellemző cuccban teljesen beleolvadt a képbe. Két jól öltözött úriember próbálta az alvó utcalakót felébreszteni.
– Ennyi! – kiáltotta Ragályi Elemér, és a stáb átállt a következő jelenetre. Néhány nap, és Krétára utazik a forgatócsoport.
A történet szerint Nikosz, a hajléktalan ott örökölt egy elegáns szállodát.
Másnap már Ferihegyen találkoztunk a stábbal és a színésszel. Késő éjszaka azt a jelenetet forgatták le, amikor Nikosz elindul a jólét, a gazdagság felé Krétára.
Kern Andrással sminkelés közben beszélgettünk.
– Nem csak a Csudafilm miatt fogytam le tizenkét kilót. Szokásommá vált, nyáron kicsit elengedem magam. Hogy honnan jött az alapötlet, miszerint egy hajléktalannal is történhet csoda? Ragályi Elemér barátom kezdte az alaptörténetet mesélni, én pedig papírra vetettem. A dialógusok szerzője lettem. Egy évig dolgoztunk a Csudafilm forgatókönyvén.
– Zseniális toprongyos. Az amerikai színészek ilyen esetben azt nyilatkozzák, hogy elvegyültek ,,a nép közé”, hogy megtalálják a figura lényegét.
– Az egy másik iskola. Nem voltam figuralesen, én mindig gyerekkorom emlékeiből építkezem.
– Ragályi, az operatőr rendez, Kern Andrásnak is van új filmterve?
– Manapság nehéz filmet készíteni. A József Attila Színházban együtt öltözünk Koltai Róberttel. Láttam, hallottam, menynyit kínlódott, amíg nagyjából összejött a pénz a filmjére. Négy éve írtam egy forgatókönyvet, a fiókomban pihen. A kutyás Valentinről szólna. Nem lenne olcsó film, mert a harmincas években játszódna. Sok-sok pénz kellene hozzá. Így még jó sokáig a fiókomban  pihen. De nem csak erre nincs pénz. Tavasszal jó néhány szerepajánlatot kaptam. Azon gondolkodtam, miként tudok majd mindnek eleget tenni. Tessék, ez az egyetlen film, amely végül elindult.

Ragályi Elemér a felelősségről és a krétai kalandról

Ragályi Elemér első rendezői munkája, a Csudafilm már dobozban van. A film forgatását lezáró bulin a világhírű operatőr sokat viccelődött. – Az elmúlt 30-40 évben úgy könyveltek el mint végtelenül komoly embert. Most a Csudafilmmel nyilvánosan elnevettem magam – mondta Ragályi. Felvetődik a kérdés, hogy a világszerte elismert operatőr miért lép ki a kamera mögül. Ragályi szerint az operatőr szürke eminenciás. Ennek megfelelően részesül a sikerből is. Bár attól még lehet egy film rossz, hogy szépen fényképezzük. Ragályi Elemér elérkezettnek látta az időt, hogy saját maga mondja el egyik saját történetét, mások segítsége nélkül. Bevallotta: nem gondolta volna, hogy ekkora felelősséggel jár a rendezés. A stábnak a hazai és a krétai forgatáson is számtalan kalandban volt része – meséli. Krétán elegáns szállodában forgattak, a rendező magában azon imádkozott, hogy senki ne kövessen el olyasmit, amitől a forgatás veszélybe kerülne. Az egyik nap a stábot kellett szállítani, Ragályi beült a hotel előtt álló elektromos golfautóba és elindultak a partra. Ám a golfautó a szálloda igazgatójára várt, aki igen fontos, tekintélyes embereket akart vele kocsikáztatni. – Képzelheti, hogy éreztem magam. Kálomista Gábor producernek és Sánta Györgynek négy órájukba került, amíg helyrehozták a hibámat és maradhatott a stáb. Életemben annyiszor nem kértem bocsánatot, mint akkor. Ragályi Elemérnek rendezőként további filmes tervei is vannak. A másik, az Old Brother a valóságshow parafrázisa lenne.

Kern András

Budapest, 1948. január 28.

Filmrendezései: Sztracsatella (1996), A miniszter félrelép (Koltai Róberttel) (1997).

Számos színmű, film és tévéjáték, sorozat főszereplője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!