Hírek

2004.12.30. 00:00

Keresztül Magyarországon

BAMA

Parádsasvár KRISTÁLY
Fekete zászló leng a csaknem háromszáz éves múltra visszatekintő helyi üveggyár, a Parád Kristály Manufaktúra Részvénytársaság bejáratánál. A gyárat búcsúztatják szimbolikusan. Gazdasági nehézségek következtében idén december 21-én leállt a vállalat. (ss)

Zalaegerszeg MILLIÓK
Összesen harminchatmillió eurót nyert az Európai Unió kohéziós alapjából a megyeszékhely és a környező negyvenegy település. A pénzt a szennyvízhálózat bővítésére és korszerűsítésére fordítja a zalaegerszegi önkormányzat által vezetett konzorcium. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere elmondta: a beruházással javulhat a Zala folyó, közvetve pedig a Balaton vízminősége is. (szpa)

Debrecen EGYÜTTMŰKÖDÉS
Debrecen Európa kulturális fővárosa pályázatához szeretnének kapcsolni különféle nagyváradi programokat. Bíró Rozália, a bihari megyeszékhely alpolgármestere egyeztetett Túri Gábor debreceni alpolgármesterrel. Debrecen testvérvárosának benevezésével nemcsak a Bihar–Hajdú–Bihar eurórégió erejét növelnék, hanem Debrecen esélyeit is
a cím elnyerésére. (szpa)

Gencsapáti LAKÁSOTTHON
A gencsapáti Batthyány-kastélyt és az azt körülvevő többhektáros ősparkot ajánlotta fel ingatlancsereként, a Vas megyei önkormányzat a pályázóknak, akik lakásotthonokat alakítanának ki a településen. Bár az otthonok elkészültek, az ingatlancserét nem szavazta meg a testület. (szpa)

Pécs MÉLYGARÁZS
Több mint 350 férőhelyes mélygarázs épülhet a Kossuth térre, felül pedig a tér alaposan átalakulhat. Az eddigi autótömeg helyett igazi belvárosi térséggé formálódhat, zöldfelülettel és szökőkúttal. Ehhez az kell, hogy sikeres legyen az a pályázat, amelynek kiírásáról idei utolsó ülésén döntött a pécsi közgyűlés. (nysz)

Keszthely BIZTONSÁG
A jegesedés beköszöntével védett helyre költöztették hajóikat a vízi rendőrök. Dóczi Péter, a keszthelyi vízirendészeti őrs parancsnoka elmondta: a téli szezonban elsősorban a horgászokat ellenőrzik, s figyelnek a parti villák biztonságára. Időszakos feladatot a Balaton befagyása ad számukra. (szpa)

Nyíregyháza KISKERESKEDELEM
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a működési engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi üzletek száma 2004. szeptember végén 9659 volt. Ez megfelel az egy évvel korábbinak. Azonban az egyéni vállalkozók által működtetett üzletek száma csökkent, arányuk 55 százalékot tett ki. A változások iránya és mértéke üzlettípusonként eltérően alakult. (szpa)

Békéscsaba PEZSGŐ
A borpiac átrétegződésével magyarázzák a szakemberek, hogy a tavalyi 26,5 millió palackos éves pezsgőeladás, az idén várhatóan 5-6 százalékkal csökken. A buborékos nedűből még mindig az édes a sláger, és legtöbben a jól bevált hagyományos márkákra esküsznek. (csr)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!