Hírek

2004.12.09. 00:00

Integettek, számoltak

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="316"] Krisztina (balra) és Daniela fotósunknak is megmutatták, hogyan végezték Pasaréten az elhíresült kísérletet. Azóta már újabb ötletek is vannak.
[/caption]– A szép nők, a munkások és a gyerekes anyukák jórészt mind visszaintegettek – summázza tapasztalatait Toóth Krisztina. A tizenöt esztendős diáklány hasonló korú barátnőjével, Hieke Danielával állt ki két nap a Kelemen László és a Hűvösvölgyi út kereszteződésébe integetni.
A sokat nevetgélő ifjú hölgyek eredeti szándékuk szerint pusztán mosolygásra akarták késztetni a gépjárművezetőket.

Mikor látták, hogy a többség szeretettel fogadja út menti integetésüket, úgy döntöttek, statisztikát készítenek. November huszonhatodikán három óra alatt közel háromszáz sofőrt és azok útitársait tesztelték.

– A munkások puszikat dobáltak, míg a diplomaták gyenge mosollyal jutalmazták produkciónkat – említi meg a két végletet Toóth Krisztina. Az elegáns limuzinok vezetői jórészt rideg arccal suhantak tova, míg a buszsofőrök többsége vette a lapot. Akadt úrvezető, aki tülkölt jókedvében, míg mások értetlenül néztek körül, miféle dologba keveredtek.

A lányok fejben számoltak. Hieke Daniela számvetése szerint végül közel kétszázötven ember integetett vissza nekik. A legkedvesebbnek a gyermekes anyukák és a szép, fiatal lányok bizonyultak. A kissé öregebb vagy kevéssé dekoratív hölgyek már korántsem voltak ennyire jóindulatúak.

Az alkalmi statisztikusnak felcsapott páros nem félt. Mint mondták, föl sem merült bennük, hogy bármi bajuk eshet.
A kiváló ötletet természetesen folytatni szeretnék. Következő lépésként mindenféle kérdéseket tennének föl a járókelőknek...
További részletek: http://szlorinc.uw.hu/

A legkedvesebbek

1. Gyermekes anyukák

2. Fiatal lányok

3. Munkások

Nem kapkodták el a visszajelzést

1. A nagyon elegáns kocsik vezetői

2. Idős hölgyek

3. Diplomaták

Mit mond a szakember?

– Ragyogó ötlet, de azért komoly merészség lenne messzemenő következtetéseket levonni belőle – véli Nádudvari Zoltán, a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa. A szakember hozzátette, nem mindegy, hogy hol mérünk. Hisz egészen bizonyosan eltérő eredményt ad Rózsadomb és Rákoscsaba. Ugyancsak fontos lenne megkülönböztetni a napszakot. A reggel munkába rohanó autós vélhetően egész más idegállapotban van, mint a délután hazafelé tartó. A felmérés jövedelmi osztályokra is egyoldalú képet ad. Sokféle egyéb ismérv is lehetne, például a nemek és a korcsoportok szerint, és azt sem ártana tudni, az épp visszaintegető egyedül vagy társsal múlatja napjait.

Ötöst kaptak

– Épp a közlésfolyamatoknál tartottunk nyelvtanból, mikor a két lány jelezte, miféle dologban törik fejüket – idézi fel a történteket Vukovári Panna (29). A Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium fiatal magyartanárnője örömmel fogadta az ötletet. Úgy vélte, az ifjú hölgyek által gyűjtött tapasztalatok jól segíthetik az oktatást. A lányok egy féloldalas jelentésben öszszegezték a látottakat.

– Mikor elolvastam Krisztina és Daniela dolgozatát, egyértelmű volt az ötös – mondta Vukovári Panna. A tanárnő annak is örül, hogy ilyen bátor, nyitott diákjai vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!