Hírek

2004.12.14. 07:29

Hamis adópróféták igéi

Óvakodjunk az év végéhez kapcsolt, jelentős adócsökkentést ígérő tanácsoktól. Egy részük hamis, ami félrevezető lehet az embereknek.

Hajnal László

[caption id="" align="alignleft" width="152"] A jelentős adókedvezmény reményében nem kell elsietni a vásárlást a cégeknek még akkor sem, ha hitelből tudnak az idén költekezni
[/caption]Élvezze adómentesen az ünnepeket! Az év utolsó hónapjában érdemes kihasználni az adócsökkentés lehetőségeit! Óvatosan kell bánni az ilyen és ehhez hasonló típusú tanácsokkal, hiszen nem egy szakmailag hibásat találni közöttük – hívja fel a figyelmet az adótanácsadók egyesületének alelnöke.

Az egyik magazin például fantasztikus lehetőségként tálalja, ha a vállalkozók kétszázezer forintnál kevesebbe kerülő eszközt – számítógépet – szereznek be. Ezekre ugyanis évi 33 százalékos leírási kulcsot alkalmazhatunk.

Magyarul: akár 70 ezer forinttal is csökkenthető az adóalap – sugallják. Csakhogy ez félrevezető – mondja Vadász Iván –, ugyanis 2004-ben csak a 33 százalék év végéig tartó időarányos része írható le, nem az egész összeg.

Hogy mégse engedje el az adószakértő a Reggel olvasóit üres kézzel, egy olyan tanácsot azért adott, ami az idei év végéhez kapcsolható. Ha valaki magánszemélyként adja ki lakását, ingatlanát, annak a jövő évi bérleti díjat – ha teheti – több hónapra is érdemes előre elkérni. Az idén befolyt összeg után ugyanis még 20 százalék forrásadót kell fizetnie, jövőre viszont már 25-öt. Ha tehát valaki 100 ezer forintért adja ki a lakását, s fél évre előre el tudja kérni a pénzt, akkor 30 ezer forinttal több marad a zsebében.

A kedvezmény nincs időhöz kötve

Ha a vállalkozás 300 ezer forint értékű irodabútort vásárol, akkor az alábbi adókedvezményre számíthat

Bútor ára 300 000

Hitel kamata évi 20%

Futamidő hat hónap

Havi törlesztőrészlet 50 000 Ft + 5000 Ft kamat

Adóból leírható a kamat 40 százaléka 12 000 Ft

A tanács azért sántít Vadász Iván szerint, mert az adókedvezmény igénybevétele semmilyen módon nem köthető az év végéhez, ez az év bármelyik időszakában igénybe vehető

Hajnal László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!