Hírek

2004.12.29. 00:00

Gerendákat rejt az uszály

A tegnapi vizsgálódás eredménye cáfolja azokat az állításokat, miszerint több tonna lövedék található a Szabadság híd pesti lábánál nyugvó uszályban.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="276"] Tóth Csaba és Kajtár Róbert honvédségi búvárok biztosítókötéllel merültek
[/caption]Tizenöt éve tartó vitát zárhat le a Magyar Honvédség tegnapi akciója. A szentesi műszaki dandár és az I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvárai átvizsgálták a Szabadság hídnál elsüllyedt száztíz méteres uszályt. A vasteknőben mindössze fagerendákat és -cölöpöket találtak.

9 óra: A honvédség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársai lezárják a Szabadság híd alatti pesti rakpartot. A nemzetközi kikötőben két aknamentesítő és egy tűzoltóhajó várakozik.
10 óra: A merülést végző búvárok közlik az első vizsgálódások eredményét. Eszerint facölöpök, -gerendák hevernek a hajótest tetején és belsejében. A két-három fokos vízben ötvenpercenkét váltják egymást a búvárok.
11 óra: Egy tízméteres fagerendát emelnek ki a vízből.
11 óra 30 perc: Bemutatják azt a videofelvételt, amit a lemerülő búvárok készítettek. A homályos felvételeken a hajótestből kiálló faszerkezetek láthatók. Lövedékek nem szerepelnek a felvételen.
12 óra 30 perc: A helyszínre érkezik Szenes Zoltán, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Az altábornagy hivatalosan is közli a vizsgálat eredményét: nincs robbanószer az uszályban.

Jégzajlás miatt süllyedhetett el a hajó

Szenes Zoltán (53) altábornagy: A katasztrófavédelmi főigazgatóság felkérésére végeztük el az uszály felderítését. Erre azért volt szükség, mivel többen azt állították, hogy lövedékek találhatók a hajótest belsejében. A mostani kutatás ezt kizárta. Az uszály minden bizonnyal 1946 januárjában süllyedt el. Ekkor heves jégzajlás volt a Dunán, ami miatt elbontották a Szabadság híd helyén lévő pontonhidat. A faszerkezeteket tároló vasteknő ekkor sérülhetett meg. Egyes vélemények szerint egy csendőrhadihajó is fekszik a közelben. Felderítését mára tervezzük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!