Hírek

2004.12.29. 00:00

Film a viszkis bankrablóról

A Viszkis munkacímmel 2005 első félévében Magyarországon, Romániában és Olaszországban forgat nagyjátékfilmet Dobray György rendező Ambrus Attiláról.

Szemán László

Az amerikai HBO hiába vásárolta meg a viszkis bankrablóról könyvet írt Julian Rubin-steintől a megfilmesítés jogát. Úgy tűnik, magyar gyártásban korábban elkészül a film Ambrus Attiláról. A forgatókönyvet Dobray György és Salinger Richard írta. A rendező, Dobray többször is találkozott Ambrussal a sátoraljaújhelyi fegyházban, ahol a rabló tizenhét éves büntetését tölti. Arról is szó volt, hogy a forgatókönyv elkészítésében a viszkis rabló is részt vesz, ám végül erről lemondtak.

A tervek szerint jövő év első félévében leforgatják a film jeleneteit. A bemutatóra valamikor jövő késő ősszel kerülhet sor. A rendező jelenleg a szereplőket válogatja. A film rendőrségi szakértője Fülöp Valter, a BRFK vizsgálati főosztálya életvédelmi osztályának vezetője. Az őrnagy még fővizsgálóként egyike volt annak a különleges csoportnak, amely öt évvel ezelőtt, a szökése után elkapta Ambrust. Fülöp A whiskys nyomában címmel megírta könyvében a bankrabló elfogásának hiteles történetét. – Elegem lett abból, hogy egyesek nemzeti hősnek tekintsék a bűnözőt – mondta Fülöp Valter.

Márait küldte be Ambrusnak

Fülöp Valter saját könyve mellett Márai Sándor Füveskönyv című munkáját küldte be a börtönbe karácsonyra a viszkis bankrablónak. „Márait csak azért mellékeltem, hogy megértse, ebben az országban van néhány ember, akit nem a pénz motivál minden cselekedetében”, mondta Fülöp Valter.

Még legalább tíz éve van

Ambrus Attila Sátoraljaújhelyen tölti fegyházbüntetését. Kiemelten figyelnek rá, hiszen továbbra is hajlamosnak tartják a szökésre. A rácsok mögött gimnáziumi tanulmányokat folytat, és a buddhizmussal is kacérkodott. Számára idegen látogatókat nem nagyon fogad. Különösen újságírókat nem. Egy időben őket okolta a rá kimért súlyos büntetésért. Ma már nem haragszik senkire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!