Hírek

2004.12.24. 00:00

Fényből formált festmények

A tél depressziós hangulatát különleges kiállítás töri meg a Krisztina körúton. Beesteledvén csodálatos fényfestményeket vetítenek a Matáv-székház homlokzatára.

Nagy Vajda Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A fényfestészeti kiállítás január 2-ig tekinthető meg. Az egyedi eljárást Berkes Dóra és Kozma Péter fejlesztette ki.
[/caption]Csodaországba tévedtem? – gondolhatja a levegőtlen plazákból a Krisztina körútra, a Fénylények című kiállítás helyszínére érkező budapesti. A Matáv-székház homlokzatát és előkertjét színes ábrák, Berkes Dóra és Kozma Péter saját fejlesztésű különleges eljárásával készülő, vetített fényfestmények borítják.

Az eredeti alkotások üveglapra készülnek. A Raypainting cég által szervezett kiállítás két hétig látható. – A műalkotást nem távolról kell szemlélni. A vállalkozó kedvűek fehér űrruhaszerű öltözékbe bújva maguk is részesei lehetnek a festménynek, fénylénnyé változhatnak – mondta Kozma Péter.

A fényfestészet Magyarországon új fogalom – mondta Dávid István (31) szervező. Az általa vezetett cég Párizsban, Londonban és Berlinben is szervezett már hasonló programot. A tizenkétezer négyzetméteres felület megvilágítása több millió forintba került.

Kovács Ágota (23) főiskolás: Nem láttam még ehhez hasonlót. Nagyon színes és gyönyörű szép. Jót tesz a látvány a városképnek. A sok szín feldobja az ember hangulatát. Ajánlom mindenkinek, nézze meg, jobb kedve lesz tőle!

Lénárd György (27) grafikus: Az úton fékezett és megállt a fényeket csodálni egy hölgy. Az utána következő autós ugyanezt tette. A harmadik végül beléjük hajtott, kisebb koccanásos balesetet okozva. Hiába, lenyűgöző a látvány…

Tóth András (23) ipari hegymászó: Részt vettem a kiállítás megépítésében. A munkaidőm már lejárt, de szívesen töltöm itt a szabadidőmet. Jó meleg van a sátorban, bár egy kicsit kevés a hely. Várom az esti programokat.

Negyedszer támogatták

A fénykiállítást negyedszer támogattuk – mondta Szabó Gyula, a Matáv munkatársa. – Az a célunk, hogy segítsük a kortárs művészetet és az alkotók mindenféle izgalmas, igényes vállalkozásait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!