Hírek

2004.12.09. 00:00

Fegyelmit kap az igazgató?

Lezárhatják a Szent János Kórház szenvedéstörténetének egy fejezetét a fővárosi képviselők.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="129"] Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes társával, Vajda Pállal
[/caption]Az egészségügyi bizottság ma tárgyalja a kórház igazgatójának ügyét, akit novemberben azonnali hatállyal felfüggesztettek állásából. A Reggel számolt be először arról, hogy Nagy Péter Pált miért nem bocsátotta el a főváros. Azért, hogy megvárja a kórházba kinevezett önkormányzati biztos jelentését. Szintén lapunk írta meg, hogy Nagy az ülés előtt egy nappal a bizottság elnökének nyomására mondott le, és húszha-vi végkielégítéssel távozott volna.

Szolnoki Andrea egészségügyi főpolgármester-helyettes körülbelül 15-20 millió forintos bánatpénz kifizetésére vonatkozó előterjesztését a bizottság nem szavazta meg. A képviselőknek most dönteniük kell arról, a csődbiztos megállapításai indokolják-e fegyelmi vizsgálat indítását. Lapunk úgy értesült, a jelentés tartalmaz olyan állításokat, amelyek alapján felmerülhet a fegyelmi.

László Csaba csődbiztos múlt hónapban határozottan felelőssé tette az igazgatót a kialakult több százmilliós hiányért. Kifogásolta, hogy a kórház saját részére előnytelen hosszú távú szerződést kötött két céggel. A laboratóriumot működtető Prodia Rt.-vel és az informatikával foglalkozó Nádor Rendszerházzal.

A biztos a kórház költségvetésében megtalálta annak a negyvenmillió forintnak a fedezetét, amennyivel havonta növeli adósságát az intézmény. Az igazgatót a fedezet nélküli kötelezettségvállalásokért, valamint a kétszázmilliós hiány tudatában felvett nyolcvan munkatársért is kritizálta. Nagy a mai ülésen védheti meg utoljára igazát.

Nem késtek, mondja Szolnoki Andrea

Szolnoki Andrea szerint késlekedés nélkül végrehajtották azt a határozatot, amely a János kórház élére önkormányzati biztost kér. Ezt Kupper András interpellációjára válaszolta az egészségügyi főpolgármester-helyettes. A határozat augusztus végén született. Egy hónappal később Szolnoki a visszavonását kezdeményezte, amit

a szakbizottság nem fogadott el.

Ezután került sor október elsején a biztos kinevezésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!