Hírek

2004.12.28. 00:00

Elment közülünk az utolsó nábob

Bessenyei Ferenc már szembenézett a halállal. Mint mondta: „Az elmúlás nagyon szép dolog ám, gyönyörűen szép. Ha az ember nem őrjöng, nem nosztalgiázik, akkor csodálatos”.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="288"] A Nemzet Színésze volt. Hatvannégy évet töltött színpadon.
[/caption]A hódmezővásárhelyi művész 1919. február 10-én született. Pályája 1940-ben indult a szegedi Városi Színházban. 1942 és 1950 között vidéki társulatokban játszott. 1950-től a budapesti Nemzeti Színház tagja. A 60-as években hol a Madách, hol a Nemzeti Színház társulatához tartozott. 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze. Az elmúlt években visszavonult, lajosmizsei tanyáján élt feleségével, szeretett lovai körében.

A magyar színházművészet meghatározó alakja volt. Gyönyörű, jellegzetes hangszíne, erőteljes egyénisége, ereje kitűnően érvényesült a klasszikus hősök megformálásában színpadon és filmen. Nagy színházi alakításai között tartjuk számon a Bánk bánt, Cyranót, Peer Gyntöt, Galileit és Othellót. Volt Ádám Az ember tragédiájában, Kossuth Illyés Gyula Fáklyalángjában és feledhetetlen Tevje a Hegedűs a háztetőn című musicalben. Száz film és tévéjáték főszerepét alakította. Várkonyi Zoltán Egy magyar nábobjának Kárpáthy Jánosára mindenki emlékszik, akár a Dúvad  főhősére. A korával járó, hosszan tartó betegség azonban 85 éves korában elszólította. 2000-ben megkapta a számára legfontosabb elismerést: a Nemzet Színészévé választották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!