Hírek

2004.12.29. 00:00

Elkerüljük a templomokat

A GfK Hungária piackutató cég brüsszeli intézete több mint 21 ezer felnőttet kérdezett meg az istenhitről és a vallási szokásokról. Húsz európai országban és az Egyesült Államokban végezték a kutatást. Magyarországon ezren mondták el a véleményüket.

Tóth Tímea

Nem nevezhető vallásosnak a magyar felnőtt lakosság. Legalábbis Európa többi államához viszonyítva. A Romániában, Törökországban és Görögországban élők kilencven százaléka azonosul valamilyen vallással. Nyugat-Európában háromból ketten vallják magukat vallásosnak. – Ehhez képest a magyar megkérdezettek 58 százaléka mondta azt, hogy elfogadja valamelyik vallást – ismertette a felmérés eredményét Bajai Ernő, a GfK kommunikációs vezetője. – A válaszadók háromnegyede katolikus, 21 százaléka protestáns. Belgiumban, Németországban, Hollandiában még kevésbé elterjedt a vallásosság.

Akik vallásosnak tartják magukat, azok sem járnak templomba. Csak nézelődni és az ünnepeken. A magyar felnőttek tizenöt százaléka hetente egyszer jár istentiszteletre, a fele pedig mindössze évente egyszer. Három és fél millió ember szinte sohasem teszi be a lábát Isten házába. Ezek a számok is jelentősen eltérnek a közép-európai átlagtól. Régiónk lakosainak 37 százaléka hetente legalább egyszer elmegy a templomba.

Elmaradt az igenek aránya az európai átlaghoz képest egy másik kérdésben is. – A magyarok 55 százaléka mondta, hogy hisz a Teremtőben. Közép- Európában a lakosság 78, Nyugat-Európában 68 százaléka válaszolt ugyanígy – mondja Bajai Ernő.

A felmérés arra is rámutat, mit gondolnak az emberek a zsidóellenességről. A magyarok harmada szerint nőtt, harminc százaléka szerint változatlan, tizede szerint csökkent ennek mértéke. Nyugat-Európában többen érzik a jelenség erősödését, a közép-európaiak a mérséklődését tapasztalják. Ezeknek a számoknak némileg ellentmondanak az elmúlt években végzett hasonló vizsgálatok adatai. Az eredményeket azonban jelentősen befolyásolta, hogy utcán vagy otthon kérdezték-e az embereket. A választ emellett a kérdés megfogalmazása is meghatározhatja. – Az eddigi kutatások szerint a hazai felnőttek 60-70 százaléka tartja magát vallásosnak – hangsúlyozta Tomka Miklós vallásszociológus. – Azoknak a száma is hétszázezerrel kevesebb, akik sohasem járnak templomba. A másfél évtizede zajló vizsgálatok szerint a lakosság 11-14 százaléka templomba járó Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!