Hírek

2004.12.27. 00:00

Draskovic: értelmét veszti a kettős állampolgárság

BAMA

Vuk Draskovic szerb-montenegrói külügyminiszter a Magyar Szónak adott nyilatkozatában nem kívánta értékelni a határon túli magyarok kettős állampolgárságával kapcsolatos magyarországi népszavazást. „Nem áll szándékomban a magyarországi referendumot értékelni, amelyet a kettős állampolgárság ügyében tartottak, mert azt gondolom, hogy a felvetett kérdés egy adott pillanatban időszerűségét fogja veszíteni, méghozzá akkor, amikor majd ez a térség is csatlakozik az Európai Unióhoz” – mondta Vuk Draskovic az újvidéki Magyar Szó című napilap karácsonyi számában.

A külügyminiszter szerint ha elérkezik ez az idő, mindenki zsebében ott lesz az európai útlevél, és akkor a határok könnyűszerrel átjárhatók lesznek. Úgy vélte, hogy a modern Európában már nem lehet sokra jutni a történelmi megnevezésekkel, az európai államok, kultúrák, nemzetek, a gazdaság, a piac, a védelmi rendszer mind-mind sorra összefonódik egymással, s nem lehet őket különállóként szemlélni.

Draskovic szerint Szerbia-Montenegróra nézve katasztrofális következményekkel járhat, ha nem történik meg az európai felzárkózás. Az ország európai útját az akadályozza, hogy a milosevici lobbi még mindig túlságosan erős, és nem hagyja, hogy felülkerekedhessen a józan ész. „Sokan nehezítik az együttműködést a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, és igyekeznek meggátolni a háborús bűnösök kiszolgáltatását” – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!