Hírek

2004.12.14. 00:00

Bombariadó volt a Bernabéu-stadionban

Vasárnap este a 87. percben a rendőrség vetett véget a Real Madrid Real Sociedad elleni bajnoki mérkőzésének.

Dénes Tamás

A baszk Gara című laphoz érkezett bejelentés szerint bomba robbant volna este kilenc órakor a Bernabéu-stadionban, körülbelül tíz perccel a mérkőzés tervezett lefújása után. A márciusi robbantások óta Madridban nagyon komolyan veszik a legkisebb veszélyt is: Vicente José
Lizondo Cortés játékvezető a kapott utasítás alapján azonnal lefújta a találkozót.

A hetvenezer néző – csakúgy mint a meccs szereplői – azonnal elhagyták a stadiont, tíz perc alatt kiürült az aréna. Igaz, még így is akadtak, akik arra használták fel a kivételes lehetőséget, hogy belépjenek a gyepre, fotókat készíteni...

De különösen akkor kattogtak a gépek, s indultak be a videokamerák, amikor a közelben állók észrevették, hogy a játékosok közül David Beckham, Ronaldo és Guti is (mezbe öltözve!) kint reked a stadion előtt. Utóbbi például egy parkolóórának dőlve, a földön ülve telefonálgatott.

A spanyol terroristaelhárító erők tüzetesen átvizsgálták a stadiont, de szerencsére nem találtak semmit. A riadó vaklárma volt. Ám természetesen a mérkőzés folytatásáról már szó sem lehetett. Hétfőn Madridban, a spanyol szövetség székházában összeültek a két klub illetékesei, s megállapodtak abban, hogy a hátralévő, a hosszabbítással együtt összesen hat percet 2005. január 5-én játsszák le.

Emilio Butragueno, a Madrid sportigazgatója az eset után sietett leszögezni, hogy a keddre tervezett – egyébként a Magyar Televízió által is közvetítésre kerülő – a Játék a szegénység ellen elnevezésű jótékonysági mérkőzést minden körülmények között megtartják.

Tavalyelőtt már bomba is robbant Madridban

Nem ez volt az első alkalom, hogy megérintette a terror szele a Bernabéu-stadiont és környékét. 2002. május 1-jén a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntő mérkőzés előtt a stadionhoz közel parkoló autóban felrobbant bomba 17 embert sebesített meg könnyebben. Ugyancsak emlékezetes eset történt 2004 áprilisában, a manchesteri Old Traffordon. A brit rendőrség antiterrorista kommandója tíz embert tartóztatott le, miután tudomására jutott, hogy merénylők öngyilkosságra készülve robbantani készültek a Manchester United–Liverpool mérkőzésen.

Mi az ETA?

A bombariadó kitervelésével gyanúsított ETA (Baszk Anyaföld és Szabadság) a baszk elszakadásért küzd. Akciói körülbelül 800 életet követeltek. Szerencsére a hetvenes-nyolcvanas évek véres merényletei után az utóbbi időben megszelídülni látszott a szervezet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!