Hírek

2004.12.22. 07:07

Bokszünnepek

Évtizedekig álomvilág volt a hazai sportrajongók számára a profi boksz. Első hivatásos világbajnokunkra 2001-ig vártunk, akkor Kovács István szerezte meg a WBO övét.

Riskó Márton

Ma Erdei Zsolt vb-címvédő a WBO-nál, Nagy János pedig ugyanennél a szervezetnél hivatalos kihívó.
Kétség sem férhet ahhoz, hogy a jelenlegi legjobb magyar ökölvívók nyomába se érhetnek a háromszoros olimpiai bajnok Papp Lászlónak, ám azért el kell ismerni: egyre több figyelemre méltó eredményt érnek el profi bunyó-saink. Most már a rendszer sem hátráltatja öklözőinket, nem úgy, mint akkoriban, amikor Papp Lacit az európa-bajnoki öv megszerzése után nem engedték szorítóba lépni a hivatásos világbajnoki címért. Kovács „Kokó” István ilyen szempontból szerencsés korban született, neki senki nem határozta meg, hogy hol bokszolhat s hol nem. Az amatőrként olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kokó élt is a lehetőséggel, 2001-ben a derekára csatolták a Boksz Világszervezet (WBO) pehelysúlyú vb-övét. A Chacontól elszenvedett kiütéses vereség után azonban Kovács visszavonult, s sokan azt hitték, hosszú évekig nem lesz profi világbajnokunk. Szerencsére nem így történt, Kótai Mihály megszerezte a WBF nagyváltósúlyú vb-címét, majd idén januárban Erdei Zsolt félnehézsúlyú egyeduralkodó lett a WBO-nál. Legfrissebb bajnokainkat a múlt hétvégén ünnepelhettük. A nagy-pehelysúlyú Nagy „Csonttörő” János, valamint a könnyűsúlyú Bognár László az IBC világbajnoki övét érte el. Bár a WBF és az IBC nem tartozik a jelentős szervezetek közé, a profi ökölvívás immár nálunk is eredményes, és sikeres. S akkor még nem is szóltunk női ökölvívóinkról, hiszen Csábi Bettina, Miló Viktória és Belinszky Krisztina szintén profi világbajnok.

 

Kovács és Erdei történelmet írt

Négy nagy profi ökölvívó-szervezetet tartanak nyilván. Arra a világon mindenhol felfigyelnek, ha valaki a WBC, az IBF, a WBA vagy a WBO világbajnoka lesz. Ezért is számít sporttörténelmi tettnek Kovács István és Erdei Zsolt sikere, hiszen mindketten a WBO-nál szereztek vb-címet. Ugyancsak örömteli, hogy Nagy János immár világbajnoki kihívó a WBO-nál.

Mindenekelőtt a tévé és a pénz!

WBF, IBC. Csak kettő a feltörekvő szervezetek közül, amely rendszerint a négy jelentős szervezet betűinek variálásával kap nevet. Néhány országon kívül a WBF vagy az IBC még nem épült be a köztudatba, a televíziós közvetítések miatt azonban szükségszerű, hogy újabb és újabb szervezetek tűnjenek fel. Úgy tűnik, nem hiába, hiszen Kótai, Nagy János vagy Bognár sikere is eladható. Márpedig

a profi ökölvívás elsősorban az üzletről szól, legalábbis

a szervezőknél. A nézőt persze itt is a színvonal érdekli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!