Hírek

2004.12.03. 03:10

Atkári Vajdát hibáztatja

Atkári János (SZDSZ) az egymilliárdos tanácsadói szerződéssel kapcsolatos minden felelősséget Vajda Pálra (MSZP) és az általa irányított ügyosztályra hárít. Vajda nem nyilatkozik, Demszky jogkört vont el tőle.

Zsidai Péter

Mint megírtuk, a német GKW Consult a Currie and Brownnal ennyiért vállalta el, hogy segíti a csepeli szennyvíztisztító megvalósulását. Lapunk az elmúlt két napban többször kereste a szocialista főpolgármester-helyettest. Vajda előbb frakcióülés, majd megbeszélései miatt nem tudott rendelkezésre állni. Tóthné Nick Dorottyát, a beruházás előkészítésében eljáró közmű-ügyosztály vezetőjét három napja sikertelenül hívjuk. Atkári azt mondta lapunknak, azért nem válaszol Vajda és munktársai, mert a beruházásban mutatott eddigi teljesítményük megkérdőjelezi alkalmasságukat. Demszky Gábor tegnap közleményben állt ki Atkári mellett, akit makulátlan embernek és kiváló szakembernek nevez. Demszky egyúttal Vajdától magához vonta a közműtársaságok felügyeletének jogkörét.

Atkári szerint a Vajdához tartozó ügyosztályok képességeit jelzi, hogy a 2002-es szerződéskötés óta újabb és újabb módosításokkal állnak elő. Miattuk és a beruházásra létrehozott Enviroduna Kft. munkatársainak felkészületlensége miatt tartja indokoltnak a külföldi tanácsadók megbízatását. – Egy ilyen cég garantálni tudja, hogy a beruházás a végén ne kerüljön ötvenmilliárddal többe – mondta lapunknak Atkári János. Ennek veszélye azonban továbbra is fennáll, és nehéz helyzetbe hozhatja a fővárost. Oszkó Gábor, az Enviroduna ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott lapunknak, remélik, hogy bele fognak férni az alapberuházásra szánt százharminckétmilliárdos keretbe. Ugyanakkor azt is hozzátette: az ár még változhat.

Tegnap Demszky Gábor és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter aláírta a csepeli szennyvíztisztító támogatási szerződését. Ennek alapján a főváros és a kormány a 469 millió eurós beruházás-hoz kéri az EU kétharmados támogatását. A beruházás előkészítésének javát eddig is az EU fizette. A kedvezményezett a közmű- ügyosztály volt. A szerződésben kikötötték, hogy a sajtót kötelesek a legmegfelelőbb módon tájékoztatni.

Hihetetlennek tűnik a 2008-as átadás

A csepeli szennyvíztisztítóról éppen harminc éve álmodnak

a budapestiek. A fontosabb tanulmányokat a kilencvenes évek elejétől gyártják a szakértők. A megvalósulás 1999-ben került a fővárosiak látóterébe, amikor a városatyák először szavaztak róla. Akkoriban arról volt szó, hogy 2008-ban üzembe helyezik. Ma már senki sem hiszi, hogy 2010 előtt átadnák a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!