Hírek

2004.12.07. 06:35

A távmunka előnnyel és hátránnyal is jár

Amerikában minden hatodik, Nyugat-Európában minden negyedik dolgozó távmunkás. Magyarországon minden száz foglalkoztatott közül legfeljebb 1 vagy 2 dolgozik távmunkában.

Bán Károly

Rossz esetben csupán 40 ezerre, jobb esetben 107 ezerre becsülik a távmunkások számát Magyarországon. Ez a fajta foglalkoztatás szabadságérzetet nyújt, kevesebb stresszel jár, és nagyobb a mozgástér a munka és a család életének összehangolásában. Nem utolsósorban idő takarítható meg vele. Egy távmunkás évente 2-3 héttel több szabadsághoz jut, mint aki munkahelyére, s onnan hazautazik. Hátrányaként azt hozzák fel, hogy aki nincs szem előtt, annak kisebb az esélye a karrierre, és nagy a társadalmi elszigeteltség veszélye is. Erre figyelmeztet Antalovits Miklós professzor is, aki a műszaki egyetem munkapszichológiai tanszékét vezeti.

A kezdeti nagy lelkesedés, s a kétségkívüli előnyök ellenére elsőként Hollandiában és Svédországban találkoztak az elszigetelődés jelenségével. A távmunkásoknál megjelent a bezártság érzése, s a kutatások azt igazolták, hogy a családi kapcsolatoknak sem használt az otthoni munka. Egyre több távmunkás kérte, hogy hadd mehessen be dolgozni a munkahelyére. Ráadásul – figyelmeztet a professzor a külföldi példák alapján – az otthoni munkakörülmények sem mindig ideálisak. A bezártság érzése több hátránnyal jár, mint amennyi előny származik a megtakarított időből.

Ezeket a tapasztalatokat már a Matáv is felhasználta – tudtuk meg Nagyné Hertelendy Andreától, a legnagyobb távmunka-foglalkoztató munkatársától. A céghez történő kötődésüket jelzi, hogy sok távmunkást a nagyobb bér ígéretével sem tudtak elcsábítani. A telefoncégnél 260 távmunkás van, többségében ügyfélszolgálatosok. Az otthoni munka feltételeit a Matáv teremti meg, biztosítja a vonalat, a számítógépet, s megtéríti a kiadásokat. Ez a gyakorlat általánosnak mondható.

Ön a munkahelyén vagy a családja körében szeretne inkább dolgozni?

Magam nem tapasztaltam a távmunka hátrányait, pedig már több munkakörben is dolgoztam a Matávnál távmunkában – mondta lapunknak Barabás Éva üzletfejlesztő. Sokkal rugalmasabb így az időbeosztásom. S ha az ember a határidőket tartja, ha a munkájával elégedett a főnöke, akkor semmilyen kára nem származik a távmunkából. Akkor sem, ha például a fizetésemelésről döntenek. Talán azért nem terjedt el nálunk jobban, mert sok vezető ódzkodik tőle, jobban szereti az utasításait személyesen osztogatni.

Budán lakom, havonta 300 kilométer utazást, s temérdek időt spórolok meg – magyarázta Balázsovits Lajos, aki már 3 éve távmunkás a Matávnál, oktatásszervező. A távmunkát olyan embereknek találták ki, akik önállóan tudnak dolgozni, nem kell félóránként a főnökükkel egyeztetni. A családnak is sokkal jobb, hisz az embernek több ideje jut a gyereknevelésre. Azt persze senki ne gondolja, hogy reggel tovább lehet lustálkodni, mert nem kevesebbet, csupán otthonról dolgozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!