Hírek

2004.12.14. 07:25

A politika felvételi nélkül vonulna be a felsőoktatásba

Cseri László

Bár a pártok működéséről és gazdálkodásáról rendelkező
1989-es törvény a felsőoktatási intézményekből kitiltotta a pártok szerveződéseit, azok nem mondtak le az egyetemi ifjúságról. Hiller István, az MSZP elnöke a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták tisztújító gyűlésén az elmúlt hét végén arra kérte a párt fiatal aktivistáit, hogy egy éven belül több ezer egyetemistát és főiskolást szervezzenek be az MSZP fiókszervezeteibe. „Szerveződjetek, szervezzetek!” – adta ki a jelszót, s hozzátette: „Mi kormányzunk, és azt szeretném, ha ez tükröződne a főiskolákra, egyetemekre járók soraiban is.” 
Még élénken emlékszünk 2002 tavaszára, amikor egy, a szocialistákhoz közel álló vezető országos napilap felháborodva közölte: „beférkőzött a politika a felsőoktatási intézményekbe is”. A szerkesztőségbe ugyanis több tucat olyan politikai szórólapot vittek be hallgatók, amelyeket az egyetemen terjesztettek. A röplapok akkor éppen a Fidesz mellett kampányoltak. A felsőfokú oktatás átpolitizálása tehát csak akkor elfogadható a hatalom számára, ha abban a saját arculatát látja megjelenni.
A négyévenkénti kaleidoszkópszerű változás azonban nem kis elvárás a hallgatókkal szemben. Ráadásul még a tanulással is bíbelődniük kell.
Vagy az utóbbi nem is annyira fontos? Egy országban mégsem lehet mindenkiből politikus!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!