Hírek

2004.12.07. 00:00

A parlamentben folytatódott a népszavazás

Gyurcsány Ferenc azt állítja: a Fidesz egyszerre kötött szövetséget a szélsőjobb- és a szélsőbaloldallal. Pokorni Zoltán (Fidesz) szerint a miniszterelnök megbélyegzi ellenfeleit.

Stépán Balázs

Rossz helyen, rossz időben, roszszul feltett kérdésnek minősítette Gyurcsány Ferenc a népszavazást tegnap a parlamentben, napirend előtti felszólalásában. A kezdeményezők és támogatók kudarca, hogy százból huszonnégy ember támogatta a kórház-magánosítás leállítását – vette számba a távolmaradókat is. A kettős állampolgárság megteremtése – a miniszterelnök szerint –, még csúfosabban elbukott. Száz választóból mindössze tizennyolcan támogatták. Szerinte aki nem ment el szavazni, az ellenzi a külhoni magyarok honosítását. „Nyertes nincs, a felelős pedig a jobboldal vezető pártja.”

Pokorni Zoltán elmondta, hogy a Fidesz mindent megtett, hogy ne a pártviszály, hanem a nemzeti összefogás és érdek alapján sikerüljön megoldást találni két félre nem söpörhető kérdésre. Ez nem sikerült, mert a kormány ésszerűtlen érvekkel, nem ellenőrizhető számadatokkal riogatta az időseket, a munkanélkülieket, az álláskeresőket és az adózókat. Ennek ellenére a szavazók három százalékos többsége pártolta a kettős állampolgárságot.

Dávid Ibolya (MDF) békülékeny hangot ütött meg. Azt javasolta, hogy március 15-ig alkossa meg a parlament a határon túli magyarok helyzetét szabályozó jogszabályt. Felszólította a pártokat arra is, hogy ne folytassák tovább egymás szidalmazását, hanem a megoldást próbálják közösen megtalálni. Kuncze Gábor (SZDSZ) a szülőföldprogramot sürgette.

Mádl: nemzeti törvényt

A köztársasági elnök, Mádl Ferenc a nemzet egységét megteremtő törvényjavaslat kidolgozását sürgeti. Ennek érdekében levelet küldött Szili Katalin házelnöknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!