Hírek

2004.12.28. 00:00

A légkörfürkészők között

Közel fél órája beszélgettünk Pártai Luciával, amikor megcsörrent a mobilja. A vonal túlsó végén egyik ismert zenészünk szólalt meg. Érdeklődött, milyen volt az időjárás hatezer éve. Kiderült, fia dolgozatához volt szüksége az adatra.

Lázin Miklós András

– Hívtak már minket bűnügyekhez is – vette fel az elakadt beszélgetés fonalát Pártai Lucia meteorológus, aki Aigner Szilárddal együtt tájékoztatja lapunk olvasóit az aktuális időjárásról. Mint megtudtuk, egy bűncselekmény helyszínén lelt sörösüveg és az abban lévő folyadék miatt keresték meg őket a rendőrök. A szakértőnek felkért Aigner Szilárdnak az volt a feladata, állapítsa meg, mikor és mennyi idő alatt kerülhetett a nedű a palackba. Ugyancsak érdekes feladat volt a Mount Everestet leküzdő magyar csapattal a kapcsolattartás. Itt az aggódó itthon maradt csapattagok keresték meg Pártai Luciát. A feladat roppant bonyolult és felelősségteljes volt: ismeretlen terepen kellett napra pontosan megállapítani, milyen időjárás várható. A népszerű időjós ebben az időben keveset aludt, hisz óriási felelősség nehezedett rá. Mint mondta, folyamatosan érezte a felé áradó bizalmat, s ez erőt adott neki. Cserébe csak annyit kért, hozzanak neki egy követ. A fiúk egy-egy piros, fehér és zöld alapszínű szikladarabbal hálálták meg kiválóra sikeredett előrejelzéseit.

– Egy fővárosi családot leginkább az eső érdekelte – idézi fel a meteorológus. A Pestimrén élő házaspár otthonának tetőcseréje Medárd időszakára esett, ezért azt kérték, adjon meg nekik három egybefüggő napot, amikor nem valószínű csapadék. Hosszas vizsgálódás után kiderült, ilyen akkortájt nem várható, ezért az idős pár inkább szeptemberre halasztotta a tetőcserét. Rákérdeztünk, milyen időjárás várható lapunkra nézve. – Ha jól látom, az újság megfelelő széljárás mellett született, így joggal remélhető a szép siker...

Pártai Lucia

ELTE – meteorológia szak, majd jeles vizsga a programozó matematika szakon. Országos Meteorológiai Szolgálat: az előrejelző osztály kutató-fejlesztője. Tévéműsor: Vágó Istvánnal a Kalendárium. A Calypso Rádió műsorvezetője. Több ezer megjelent cikk napilapokban Praktikus Praktikák Pártaitól címmel. Öt éve mindennap élőben jelentkezik a Nap-tévében. A Budapestiekért Együtt civil szervezet szóvivője.

Titkos előrejelzés

Érdeklődtünk, milyen idő várható az új év első napjaiban. – Nem lesz olyan, ami mindenkinek tetszene. Nem szeretném, ha most elárulnám, s ezért nem venné meg valaki az újságot. Tehát az elkövetkező napok időjárása olvasható lesz a Reggelben – mondta Lucia.

Akit tisztel

Példaképe Barthaly Judit. A tanszékvezető közel húsz különböző éghajlati modell segítségével igyekszik meghatározni a világ és a Kárpát-medence légköri változásait. Vizsgálatai szerint a következő ötven-száz évben mindenképpen komoly változásokra számíthatunk. A telek enyhébbek, de csapadékosabbak, a nyarak forrók és aszályosak lesznek.

A hazai háló egyik szövője

Kevéssé ismert, hogy Pártai Lucia maga is sokat tett az internet magyarországi elterjesztéséért. Az elsők között láthatta és használhatta a világhálót 1993-ban, s ott bábáskodott az egyik hazai szuperszámítógép megszületésénél is.

a mobilja. A vonal túlsó végén egyik ismert zenészünk szólalt meg. Érdeklődött, milyen volt az időjárás hatezer éve. Kiderült, fia dolgozatához volt szüksége az adatra. Lázin Miklós András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!