Hírek

2004.12.10. 06:18

A jók között is a legjobbak

Az év végi szavazáson a svájci teniszezőt és a brit atlétát választották az év legkiválóbb sportolójává. Janics Natasa nincs az élmezőnyben.

Hegyi Áron

Az International Sport Korrespondenz német sporthírügynökség 1947 óta választja meg az év legkiválóbb férfi és női sportolóját. Az ítészek a hölgyek között a kétszeres olimpiai bajnok brit atlétát, Kelly Holmest, míg a férfaik mezőnyében a három Grand Slam-tornát nyerő svájci teniszezőt, Roger Federert választották.
Federer az idei szezonban egyeduralkodó volt a tenisz világában. A 23 éves svájci zseni ebben az évben három Grand Slam-tornát nyert. Ezt még megtoldotta további hét tornagyőzelemmel, teljesítményére pedig a houstoni mesterek tornáján tette fel a koronát. A világ nyolc legjobbját felvonultató tornán egyetlen szettet veszített. Hazájában természetesen ő a legnépszerűbb sportoló. Rendkívül céltudatos, soha nem hátrál meg (akár kedvenc állata, az oroszlán), és szívesen kockáztat (úgy a pályán, mint a kártyaasztal mellett).
Kelly Holmes győzelme a hölgyek között legfeljebb annyiban meglepő, hogy sokan az orosz teniszező hölgyek valamelyikének győzelmére számítottak. Holmes kisasszony diadala azonban teljesen megérdemelt. Az athéni olimpia női mezőnyének legfényesebb csillaga lett, miután 800 méteren legyőzte a játékok egyik legnagyobb favoritjának tartott mozambiki Maria Mutolát (aki mellesleg az edzőpartnere). Ezzel azonban nem elégedett meg, ha már így belejött, akkor megnyerte az 1500
métert is. Holott 18 évesen a hadsereg elcsábította a rekortánról, és csak akkor tért vissza, amikor látta, hogy azok, akiket középiskolában simán megvert, most a válogatottba kerülés küszöbén állnak. Pályafutását számos sérülés hátráltatta, idén nyáron azonban minden összejött neki. Még azt is megengedhette magának, hogy kikosarazza Tom Cruise-t.

Bajnokok és rekordhalmozók a vert mezőnyben

Férfiak: 1. R. Federer (svájci, tenisz), 2. M. Phelps (amerikai, úszás), 3. L. Armstrong (amerikai, kerékpározás), 4. M. Schu-macher (német, Formula–1), 5. H. el-Gerruzs (marokkói, atlétika), 6. V. Singh (fidzsi-szigeteki, golf), 7. K. Bekele (etióp, atlétika), 8. H. Maier (osztrák, alpesi sí), 9. V. Rossi (olasz, gyorsasági motor), 10. I. Thorpe (ausztrál, úszás).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!