Hírek

2004.12.31. 00:00

A gazdaság napos és szélárnyékos oldalán

BAMA

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint annyira eladósodott az állam, hogy ha nem lennénk az unió tagja, akkor a nemzetgazdaság összeomlana. A kutatóintézetek szerint viszont nem ilyen rossz a helyzet. A gazdaság teljesítménye jövőre várhatóan mintegy 3,5-4 százalékkal nő. A híreket olvasó ember csak kapkodja a fejét. Csőd szélén lenne az ország, miközben fejlődünk? Az egyik fél szerint tragédia, a másik szerint lassú kiemelkedés vár ránk?
Hogy is van ez? Az ember leginkább azt hiszi el, amit maga tapasztal. Ez pedig főként attól függ, hol él. A budapesti azt látja, érzi, hogy pörög a gazdaság, a fizetések magyar mércével mérve jók. Más a helyzet a Dunától keletre. Ott ugyanis úgy tűnik, hogy egyes térségekben megállt az élet. A felső-kiskunsági Szabadszálláson például szilveszter napján zárják be a kiképzőlaktanyát, ahol félezren találtak munkát. A családok és a katonákat kiszolgáló cégek egy része a csőd szélére sodródott, a város hanyatlás előtt áll.
Nem jobb a helyzet Észak-Bácskában sem. A kiváló, 30-40 aranykoronás termőföld ellenére szegényedik a lakosság. A munkanélküliség mértéke az országos duplája. Minden megyének megvan a maga Szabadszállása vagy Észak-Bácskája. Ezek azok a települések és térségek, ahol az emberek csak az újságokban olvasnak a gazdaság sikereiről. A fejlődés virágainak szirmaiból nekik már nem jutott. Gazdasági szélárnyékban élnek immár másfél évtizede.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!