Hírek

2004.12.21. 07:20

A Big Mac többe kerül Magyarországon, mint a szomszédos államokban

B. K.

A tőzsdeindex mellett immár megjelent a Big Mac-index is.
A fogalmat egy brit üzleti hetilap, az Economist találta fel, öszszehasonlítva a világ szinte valamennyi országában kapható McDonald’s-termék árát. Nos, e lista szerint a Big Mac ugyan 15 centtel olcsóbb nálunk, mint az USA-ban, s 90 centtel kevesebbe kerül, mint az eurózónában, de az ára mégis borsos.

A vizsgált 31 ország közül a legolcsóbb a kínai Big Mac, a legdrágább a svájci, ahol csaknem kétszer annyiba kerül a gyermekek körében kedvelt szendvics, mint Magyarországon. A Big Mac ára nálunk magasabb, mint a környező országokban – kivéve Ausztriát –, ami arra utal, hogy minálunk a megélhetési költségek magasabbak, hisz a McDonald’s az árait nagyjából-egészében ehhez igazítja.

Csehországban valamivel, Lengyelországban viszont lényegesen olcsóbb a kedvelt étek. Ahhoz, hogy olcsón jussunk hozzá, igen messzire kellene utaznunk, hisz Kína mellett Malajziában és a Fülöp-szigeteken a legolcsóbb, a felébe sem kerül, mint nálunk. A Big Mac most 530 forintot kóstál a hazai McDonald’s lánc üzleteiben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!