Hírek

2004.11.11. 07:13

Vita a sportstratégiáról

A Nemzeti Sporttanács mai ülésén fellebben a fátyol a nemzeti sportstratégiáról. A magyar sport hosszú távú jövőjét tárgyaló koncepció bemutatása után társadalmi vitára bocsátják a tervezetet.

Teszler Vendel

Az eredményes olimpiai szereplés után sorsfordító időket él az anyagilag és utánpótlásvonalon végveszélybe sodródott magyar sport. A következő hetekben a sportstratégia megvitatása mellett az állam forintjaiért zajlik a harc. A sportszakemberek között több kérdésben véleménykülönbség áll fenn, de ők várhatóan előbb vagy utóbb egyezségre jutnak. A nagy kérdés, hogy lesz-e politikai és társadalmi akarat a konszenzusos tervek megvalósításához.
A nemzeti sportstratégia kialakításában illetékes Nemzeti Sporttanács ülése előtt keveset tudni a bemutatásáig titkos szakmai anyagról. Valószínűleg komoly átalakulás vár a magyar sportirányításra. Túl sok a szervezet, túl komplikált a rendszer. Az utóbbi években ellentét alakult ki a Magyar Olimpiai Bizottság és az állami pénzeket elosztó Nemzeti Sportszövetség között, 2001 előtt a MOB és az akkori sportminisztérium döntött a sporttámogatás sorsáról. Szintén a sportirányítás átalakulását sejteti dr. Ábrahám Attila bejelentése, miszerint az általa vezetett Nemzeti Sporthivatal regionális sportfejlesztési szervezeteket szeretne. Az államtitkár arról is nyilatkozott, hogy a legrosszabb helyzetben a szabadidősport van. Mindez az eddigi állami finanszírozás átstrukturálását, a versenysport háttérbe szorulását valószínűsíti. Pénzből amúgy is egyre kevesebb jut. A szűkösnek ígérkező jövő évi állami sportbüdzsé és az a tény, hogy a sport az idei kormányátalakítás után saját minisztérium helyett csak hivatali szinten képviselteti magát nem sok jóval kecsegtet. A Nemzeti Sporttanács mai ülése és a sportstratégia társadalmi vitája ezért fontos olyannyira. A sportvezetők csak tökéletes tervvel, egységesen fellépve lobbizhatnak sikeresen a sport érdekében.

Mi az a Nemzeti Sporttanács?

A kormány mellett működő tanácsadó, véleménynyilvánító testület. Az idén létrejött új jogintézmény alapvetően a magyar sport hosszú távú stratégiai kérdéseivel foglalkozik, emellett javaslatot tesz az állami támogatások elosztásának módjára, arányaira. A Nemzeti Sporttanács tizenhét tagból áll, összetételében a civil túlsúly érvényesül. Elnöke Vitray Tamás, a Magyar Televízió örökös tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!