Hírek

2004.11.09. 02:08

Vita a kettős állampolgárságról

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Magyar–magyar párbeszéd a sorsdöntő népszavazás elött
[/caption]Meglehetősen kusza jogi helyzetet eredményez a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazásban feltett kérdés – fogalmazott tegnapi sajtótájékoztatóján Petrétei József igazságügy-miniszter. Hozzátette: egyelőre nem ismert, milyen tényleges következménye lesz az eredményes referendumnak, de az egyértelmű, hogy további törvénymódosításokat kell majd elfogadnia az Országgyűlésnek. Hangsúlyozta: további jogszabálymódosítások szükségesek a különböző szociális juttatások, támogatások körére is. A tárcavezető elismerte, az unió jogrendje nem zárja ki a kettős állampolgárság formáját. Felhívta a figyelmet arra, Ukrajna törvényei nem teszik lehetővé, hogy a kárpátaljai magyarok más állam polgárai is legyenek.

Patrubány Miklós, a népszavazást kezdeményező Magyarok Világszövetségének elnöke tegnap veszélyesnek nevezte a kormány ellenkampányát. Hozzátette: ha eredményes lesz a referendum, akkor a kabinet több millió ember akaratával kerül szembe, ami előrehozott választásokat is eredményezhet.

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a közszolgálati televízióban úgy fogalmazott: rendkívül rossz üzenete lenne a határon túli magyarok számára, ha a többség nemmel szavazna a népszavazáson. A múlt héten Kuncze, Hiller István MSZP-elnökkel közösen, a kettős állampolgárság elutasítására szólította fel szimpatizánsaikat.

MSZP: felelős hazafiság az, amit mi képviselünk

Vadai Ágnes és Alföldi Róbert MSZP-s képviselők határozati javaslatot nyújtanak be, hogy a kormány mielőbb tudassa az emberekkel, mi a tétje a kettős állampolgárságról szóló népszavazásnak. Elutasítják azt az álláspontot, hogy nem hazafi az, aki nem támogatja a kettős állampolgárságot, és azt gondolják, hogy a felelős hazafiság az, amit az MSZP képvisel. Hozzátették a megoldás a határon túli magyarság szülőföldön maradása, amire „Az új szülőföld” programot dolgozzák ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!