Hírek

2004.11.04. 06:17

Virágos parkok szépítik a várost

Idén 1,3 milliárd forintot költ a fővárosi önkormányzat a közparkok karbantartására. A megrongált növényzet pótlása tízmilliókba kerül.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Milliárdokért ültetik ki a virágokat, amelyek megszépítik a várost
[/caption]Virágba borulnak Budapest kiemelt közparkjai. A fővárosi önkormányzat megbízásából 80 ezer árvácskát és 63 ezer hagymás növényt ültet ki a Főkert Rt. Elsősorban az idegenforgalmi szempontból kiemelt területek újulnak meg. Idetartozik többek között a Városliget, a Margit-sziget, a Gellért-hegy, a Városmajor, a Vár és a Belváros. Idén a Kálvin téren nemcsak a növényzetet cserélik, hanem teljes talajcserét is végeznek.

A főváros összesen 550 hektárnyi közparkról és 37 ezer utcai fáról gondoskodik. Ez a parkfelületek közel egynegyede, a többi terület a kerületek kezelése alá tartozik.

Tetszik a fővárosiaknak a téli parkosítás ötlete

Nagyné Bartók Brigitta (28), tanuló

Tetszenek a virágok. A zöldfelületekre ráfér a megújulás. Több helyre kellene virágokat ültetni. Sajnos egyes parkok szemetesek, így ott a kisgyermekesek nem tudják elengedni játszani gyermekeiket.

Papp Éva (37), kertész

A kutyások nem mindig tisztelik a munkánkat. A kiültetett virágokat az ebek rendszeresen tönkreteszik. Tudom, hogy kevés a hely az állatok számára, de a közparkokba nem szabadna engedni őket.

Szabó László (51), technikus

A szép virágok látványától az ember közérzete is jobb. Örülök az új növényzetnek, öltöztetik a várost. Vidéken a lámpaoszlopokra is akasztanak virágokat. Nálunk eddig nem találkoztam ilyen megoldással.

Tulipánok Hollandiából

A Főkert Rt. az árvácskák közé hagymás növényeket is ültet a napokban. A tulipán, a nárcisz, a gyöngyike és a hópihe tavasszal kezd majd virágozni. A margitszigeti Pest–Buda emlékműnél tízezer tulipán hagymáját ültették el. A virágokat Hollandia adományozta Budapestnek az uniós csatlakozás alkalmából. Magyarország mellett a többi újonan csatlakozó állam is kapott a növényekből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!