Hírek

2004.11.04. 06:46

Vezető állásokat is betölhetnek magyarok az Európai Unióban

Egyre több magyar szakember vesz részt az EU-intézmények munkájában. Hét év alatt mintegy ötszáz fős „magyar kvóta” lesz feltölthető az Európai Bizottságban.

T. A.

Az unió kormányaként működő brüsszeli bizottság legalább egy főigazgatót, négy-hat igazgatót és 27 középvezetőt fog verbuválni magyar állampolgárok közül 2011-ig. Már a nyáron megkezdődtek a „felvételi vizsgák”. Értesülések szerint Nagy Krisztina korábbi brüsszeli televíziós tudósító lehet majd Olli Rehn bővítési biztos szóvivője. Ugyancsak honfitársunk (Fáy Eszter) dolgozik az Európai Parlament házelnöke, Josep Borrell mellett.

 

A bővítés miatt összesen 3900 fővel kell megnövelni az Európai Bizottság létszámát. Az új tagországokból érkező középszintű vezetők száma 189 lesz. A tagság első hét évében a brüszszeli testületben mintegy ötszáz magyar számára juthat majd munkaterület.

A felvételi vizsgafolyamat rendje eltérő a különböző állásoknál. A bizottsági tisztviselői posztokra általában versenyvizsgát rendeznek. A nyelvi-fordítói szolgálatnál magától értetődően a nyelvtudás a felvétel fő szempontja. A főigazgatói posztoknál az egy ország–egy főigazgatói elvet követik. 

Kovács adó- vagy versenyügyi biztos lehet

Európai uniós tisztségviselők nem várnak „további elbocsátásokat” a formálódó Európai Bizottságból – írja a Süddeutsche Zeitung. A német lap szerint valószínű, hogy három biztos más feladatkört kap. Lettország új jelöltje, Andris Piebalgs kapná az energiaügyi tárcát, amelyet José Manuel Barroso, a bizottság majdani elnöke Kovács Lászlónak osztott ki. A volt magyar külügyminiszter az adózás vagy a versenyügyek területét kaphatja meg az új összetételű európai kormányban.

Megkezdték az unió diplomáciájának kiépítését

Saját diplomáciai szolgálatot állít fel az EU, ennek előkészületei máris megkezdődtek. Javier Solana, a közösség leendő külügyminisztere akciócsoportot állított fel a testület megszervezésére. Egy nem hivatalos dokumentum hétezer fős létszámot említ. Elképzelések szerint külön részleg szolgálhatná a kapcsolatok ápolását az ENSZ-szel és az összeurópai együttműködési szervezettel (EBESZ). A diplomácia szolgálatnak 2006 novemberére kell működőképessé válnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!