Hírek

2004.11.11. 06:24

Veszélyesnek ítélték a pecsét nélküli tojásokat

A lepecsételt tojásokat keressük az üzletekben, mert ezek hatósági bevizsgálása biztos. A Baromfi Terméktanács változatlanul elvárja a hatóságoktól, hogy ellenőrizzék a tömeges mennyiségű spanyol tojást.

Németh Zsolt

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Jó lenne tudni, egészséges-e az összes tojás
[/caption]Földi Péter, a terméktanács főtitkára megerősítette lapunknak, hogy változatlanul özönlik az országba a kétes minőségű spanyol tyúktojás. Mindenféle ellenőrzés, nyilvántartás nélkül képtelenül alacsony áron kínálják a nagybani piacon a terméket, minden szaktudást nélkülöző „kereskedők”, akik a banánforgalmazásban vagy az építőiparban szereztek korábban ismereteket. Földi Péter pedig állítja, a tojás szakértelmet igényel, ráadásul nem kizárt, hogy az Ibériai-félsziget szárnyasainak tojása madárinfluezás vagy szalmonellától fertőzött. Az ára valóban vonzó lehet, a spanyol termelő 8 forintnak megfelelő eurocentet kap érte. A több ezer kilométeres szállítás és számos közvetítő után pedig a magyar vásárló 20 forint körüli összeget ad érte.
Természetesen könnyen ráfogható a terméktanácsra, illetve a hazai termelőkre, hogy piacellenesek. A tojástúlkínálat holland, illetve spanyol területeken ütötte fel a fejét. Tömegesen kellett elpusztítaniuk a fertőzött állatokat, emiatt tojáshiány lépett fel tavaly. Az idén viszont már túltermelés jelentkezett. A terméktanács két ízben, először októberben, majd november elején hivatalosan kérte fel az érintett hatóságokat intézkedésre, de az elmúlt egy hétben nem kaptak választ.
Megkeresésünkre a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban nem válaszoltak tegnap lapzártánkig. Az élelmiszer-biztonsági hivatal sajtófőnökétől, Merza Pétertől pedig anynyit tudtunk meg, hatáskörüknek megfelelően kezdeményezik, hogy intézkedjenek a hatóságok. Addig is azt tanácsolják a vásárlóknak: a nagyobb bevásárlóhelyeken elsősorban a hatósági pecsétes árut keressék. A őstermelőktől nyugodtan vásárolhatnak, ott a közvetlen értékesítés a garancia. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!