Hírek

2004.11.18. 06:00

Új magyar nemzetpolitika

Vitanapot tartott az Országgyűlés a nemzetpolitikáról. Az egyházak szerint a népszavazás meghatározza a magyar nemzet jövőjét.

Cs. E.

[caption id="" align="alignleft" width="123"] „Egyeztetni kell a határon túliak jobb életének biztosításáról”
[/caption]Arról szól a magyar kormány nemzetpolitikája, hogy lebontsa azokat a szociális, jövedelmi határokat, amelyek magyart a magyartól elválasztják – mondta a miniszterelnök előadásában. Gyurcsány Ferenc rámutatott: aki nemzetet akar egyesíteni, akkor jár el helyesen, ha a nemzetegyesítés programját nem csak a határon túli és a határokon belül élő magyarok egyesítéseként fogja fel. A jó cél az, hogy hidak épüljenek a szegény és a tehetős, a munkával rendelkező és a munkanélküli, a tudásjavakhoz hozzáférő és az attól elzártak között.

A kormányfő szerint megoldást kell keresni arra, amiben a pártok között egyetértés van, a határon túliak mozgásszabadságának biztosítására, ugyanakkor egyeztetéseket kell folytatni arról, hogyan lehet a szülőföldön jobb életet biztosítani számukra.

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter szerint a kettős állampolgárság megadása tízszázalékos mozgáshoz vezetne a magyar munkaerőpiacon, amit az jelenlegi állapotában nem lenne képes kezelni. A kormány ehelyett támogatási alap létrehozását, és egy 21 milliárd forintos gazdaság-fejlesztési és munkahely-terem-tési programot indít el.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter úgy vélte: a határokon túl élő magyarok egészségügyi ellátásának javításához való hozzájárulás járható útja a határon túli magyarok közvetlen ellátását segítő közalapítványok működésének bővítése, az orvosok szakmai képzése Magyarországon.

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter közölte: a kettős állampolgárság kettős ellátásokat is jelent. Ehelyett a kormány szakember-továbbképzést, felzárkózást segítő programokat ajánl. A nemzetpolgárság intézményével biztosítsuk a magyar állampolgároknak járó útlevelet a határon túli magyarok számára is, ha kell, alkotmánymódosítással – jelentette ki Hiller István MSZP-elnök.

Fidesz: „Ami új a kormány tervében, az nem jó”

Kövér László, a Fidesz vezérszónoka szerint a népszavazásnak nincs valódi kockázata, hiszen a pártok megegyezése nélkül nem lehet a jelenlegi törvényen változtatni. A kormány óriási hibát követ el, ha elutasítja a megegyezés lehetőségét – hangsúlyozta.

Reformátusok nyilatkozata a népszavazásról

Kilenc egyházi vezető írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben bejelentették: 500 határon túli magyar lelkész buzdítja majd a magyarországi hívőket a kettős állampolgárság megszavazására. A Magyar Református Egyházak Generális Konventjének elnöksége beregdaróci ülésén hangsúlyozta: „a népszavazás kimenetele hosszú távon meghatározza a magyar nemzet jövőjét. Az IGEN kimondása összekötheti azt, ami évtizedekkel ezelőtt elszakadt”. A református főpapok döntöttek arról is, hogy hol, melyik gyülekezetben, ki hirdeti az igét – amely valójában a hívek egyoldalú befolyásolását jelenti e kényes, nagy politikai szembenállást kiváltó kérdésben. November 28-án egyértelműen azt kérik majd a gyülekezetek tagjaitól, hogy vegyenek részt a népszavazáson, és igennel szavazzanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!