Hírek

2004.12.01. 00:35

Tovább bővülhet az unió

Bulgária és Románia gyakorlatilag szabad jelzést kapott az Európai Parlament külügyi bizottságában az EU-csatlakozáshoz.

Gyulay Zoltán

Bő két héttel az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcsértekezlete előtt az Európai Parlament külügyi bizottsága kedd este a Bulgária, Románia és Törökország csatlakozásáról szóló jelentésről szavazott.



Uniós körökben azt remélik, hogy december 16-án és 17-én a vezető politikusok jóváhagyják a bizottság határozatát. Bulgária és Románia esetében úgy látják, hogy mindkét tagjelölt eleget tesz a csatlakozási menetrendben foglaltaknak, időarányosan teljesítik a meghatározott feladatokat. Ennek következtében semmi akadálya a két ország belépésének a megcélzott 2007-ben.

A harmadik tagjelölt, Törökország esetében a bizottság bizonyos „fékeket” épített a jelentéstervezetbe, amelyek azt szolgálják, hogy Törökország eleget tegyen a brüsszeli kívánalmaknak. Ebben az esetben legkorábban 2014-ig alá lehet írni a csatlakozási jegyzőkönyvet, és 2015-ben Törökország az Európai Unió teljes jogú tagja lehet.

Egyazon szövetség tagjaként 2007-től Magyarországgal közösen küzdhetünk a történelmileg meglapozott szélsőségek ellen – nyilatkozta Adrian Nastase román miniszterelnök. – Elsősorban a magyarlakta területekkel kapcsolatos felülvizsgálatokról van szó. Most mindketten a közös jövőre és a meghatározott tervek megvalósítására összpontosítunk.

A bolgár miniszterelnök, Szimeon Szakszkoburggotszki számára országa felvétele az EU-ba teljes mértékben elsőbbséget élvez. Ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy a csatlakozáshoz vezető út nem könnyű. A három tagjelölt közül Bulgária messzea legszegényebb, s még mindig heves küzdelmet kell folytatni, hogy leküzdjék a széles körű korrupciót.

A tárgyalások felvételéhez Törökországgal arra van szükség, hogy Ankara elismerje a Ciprusi Köztársaságot. Abdullah Gül külügyminiszter azonban ezzel kapcsolatban határozottan kijelentette: erre csak a felvételi eljárás végeztével lát módot. Brüsszel ugyanakkor a csatlakozási folyamat elkezdésének előfeltételéül szabja a diplomáciai lépést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!