Hírek

2004.11.18. 05:29

Tizenhétféleképpen kényeztetnek bennünket

Toót H. Zsolt

PATRUBÁNY MIKLÓS, a Magyarok Világszövetségének elnöke máris többet ért el, mint amennyit remélt. Népszavazási kezdeményezésével rávette a kormánypártokat, hogy megfogalmazzák, miért is jó magyarnak lenni. Az úttörő jelentőségű megszólalások most épp Lendvai Ildikó és Eörsi Mátyás nevéhez fűződnek, akik a nyilvánosság elé tárták: magyar állampolgárnak lenni különleges kiváltság. Mert jelenleg tizenhétféle szociális ellátás jár minden állampolgárnak.

A KORMÁNYPÁRTi BEJELENTÉS lenyűgöző hatású lehetne. Például akkor, ha ezt a gondoskodást az állampolgárok is lenyűgözőnek éreznék. A tizenhétféle ellátás hírével viszont nehéz lenne
bárkit is elbájolni. A puszta szó ehhez kevés: erre már az
a Gyurcsány Ferenc is rájöhetett, aki nemrégiben hasztalanul értekezett mindannyiunk jólétéről a parlamentben.

MAGYARNAK LENNI, s a magyar állampolgárság intézményes jogaiban részesülni tényleg nem ugyanazt jelenti. Ezért lehet felvetni a határon túli nemzettársainknak járó kettős állampolgárság gondolatát. Akárki akárhogyan szavaz is azonban, nem hinném, hogy befolyásolná a döntését a magyar állampolgárság kiváltságait taglaló kormánypárti állelkesedés. Különösen akkor, ha senkit nem találunk, aki fel tudná sorolni, mit számolt össze a két kormánypárt, amikor egyet gondoltak, s tizenhetet mondtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!