Hírek

2004.11.16. 00:00

Titok fedi a gyártót

Egyre több kétes minőségű termék kerül be az országba. A fogyasztók fokozottan figyelik, mi honnan származik. Erre azonban gyakran nem ad választ az árun lévő címke. Vajon miért?

Németh Zsolt

[caption id="" align="alignleft" width="227"] A címkén ellenőrizzük a gyártó vagy a forgalmazó cég feltüntetését
[/caption]Magyarországon teljes egészében az Európai Unióban érvényben lévő élelmiszer-biztonsági előírások a kötelezők. Eszerint nem fordulhat elő, hogy egy élelmiszer, példának okáért itthon és külföldön egyaránt kapható cikk nálunk kevesebb adatot tartalmazó címkével kerülne forgalomba. Törvény rögzíti, hogy az élelmiszer csomagolásán magyar nyelven, közérthetően, egyértelműen, jó olvashatóan olyan jelölésnek, címkének kell megjelennie, amely minden fontos jellemzőt tartalmaz az adott élelmiszerről. Ezek betartását az állat-egészségügyi- és élelmiszerállomások, a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat, valamint a fogyasztóvédelmi felügyelőségek szakemberei végzik.
A származási hely nem kötelező, csak akkor, ha az Európai Gazdasági Térségen kívülről vitték be a terméket. Gyakran megelégszenek a forgalmazó adataival. Előbb-utóbb vásárlói nyomásra várhatóan feltüntetik majd a kereskedők az élelmiszer pontos származási helyét a címkén, annak ellenére, hogy a szabályozás megelégszik a forgalmazó megjelölésével. A piac nyomása átírhatja az EU előírását. Nem véletlen, hogy keresekedőink közül egyre többen jelölik meg árujukat „magyar” vagy „hazai” megkülönböztetéssel, éppen a vásárlói igények miatt.

Európában szigorúbb a szabályozás

Az Egyesült Államokban kevésbé szigorúak az arra vonatkozó szabályok, hogy mit kell a címkén feltüntetni. A származási helyet például nem szükséges. Egyetemlegesen a gyártó, a forgalmazó felel az áruért. Ugyanígy a génkezelt termékeket sem kell megkülönböztetni. Nemrégen engedélyezte az unió illetékes hatósága, hogy az EU piacára génkezelt amerikai csemegekukorica kerüljön. A címkére kötelező lesz ezt az információt felírni. Dömölki Lívia, a fogyasztóvédelmi egyesület szakértője lapunknak elmondta, a fogyasztó felelőssége annak

eldöntése, hogy fogyaszt-e génkezelt élelmiszert, vagy tartózkodik tőle.

Személyesen, telefonon is kérhetünk segítséget

Ha úgy véljük, hogy kevés adatot tartalmaz valamely termék címkéje, és ez ellentétes a jogszabállyal, vagy többre lennénk kíváncsiak, akkor panasszal fordulhatunk a fogyasztóvédelemhez. Megkereshetjük a fővárosi fogyasztóvédőket, továbbá a főfelügyelet fogyasztókapcsolati irodát is működtet Budapesten, a József körút 6. szám alatt, vagy

a 06-80/201-205 zöld számon. Az ügyek fontosságától, bonyolultságától függően, de legkésőbb egy hónapon belül kivizsgálják az észrevételeket.

Új hír a fogyasztóvédők házatájáról, hogy teljesen megújult honlapot tesznek fel az internetre, amit a régi címen, www.fvf.hu lehet elérni. Ebben külön fejezet szól az élelmiszerekről.

Szótár

Származási hely: azon ország, ahol az áru készült.

Eredet helye: azt mutatja, hogy például egy bizonyos portugál bor melyik földrajzi területről származik.

Adalékanyagok és E-szám: együttesen jelennek meg a címkén. Az E-szám az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal megjelölése, azt jelenti, hogy az egészségre nem káros adalékanyagot tartalmaz az élelmiszer.

fokozottan figyelik, mi honnan származik. Erre azonban gyakran nem ad választ az árun lévő címke. Vajon miért? Németh Zsolt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!