Hírek

2004.11.20. 02:16

Szabad az út Angliába

A magyar miniszterelnök pénteken részt vett a Magyar Magic zárókoncertjén az Egyesült Királyság fővárosában, Londonban.

Király Katalin

Gyurcsány Ferenc munkareggelin vett részt Tony Blair brit kormányfővel, akivel egyórás megbeszélést folytatott a Downing Street 10. szám alatt. Ezt követően a gazdasági-pénzügyi világcégek vezetőit látta vendégül.

A Tony Blairrel folytatott megbeszélésről Gyurcsány Ferenc Somogyi Ferenc külügyminiszter és Szombati Béla magyar nagykövet társaságában sajtótájékoztatót tartott a londoni magyar nagykövetségen. A kormányfők közötti megbeszélés több témakört érintett. Gyurcsány Ferenc kiemelte a munkaerő-áramlás témakörét. Méltatta, hogy Nagy-Britannia azon ritka uniós országok közé tartozik, amelyek nem vezettek be korlátozó intézkedéseket. Megjegyezte: az országban összesen kétezer-ötszáz magyar munkavállalót jegyeztek be. Magyarországon viszont több mint kétszer ennyi brit munkavállaló dolgozik.

Az érintett témakörök között szerepelt Irak kérdése. Tony Blair nem fűzött megjegyzést a magyar parlament döntéséhez, hogy december 31-én a magyar katonákat kivonják Irakból. Gyurcsány Ferenc elmondta: hazánk ugyanakkor vállalta a részvételt a NATO kiképzési programjában. Erről egy hónapon belül dönt a magyar kormány. A kormányfő este részt vett a Magyar Magic rendezvénysorozat ünnepélyes zárókoncertjén a Royal Festival Hallban.

Paprikás hangulatban a Downing Street 10-ben

A magyar és a brit miniszterelnök között szóba kerültek az egyes országokat mostanában foglalkoztató kérdések is, köztük a magyarországi paprikaügy. A brit kormány támogatja azt a magyar indítványt, hogy az unióba történő behozatalnál ugyanolyan korlátozásokat vezessenek be a paprika esetén is, mint amilyen például az olajos magvak, köztük a pisztácia ellenőrzését szabályozza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!