Hírek

2004.11.27. 00:57

Sorsdöntő választás előtt

Vasárnap tartják Romániában a parlamenti és elnökválasztás első fordulóját. Mintegy tizennyolcmillió állampolgárt várnak az urnák elé.

Toronyi A.

Bár ötvenhárom párt és politikai szervezet száll ringbe, az esélyesek köre igen szűk. Valójában két nagy választási koalíció feszül egymásnak: az egyik a kormányzó Szociáldemokrata Párt és a vele szövetséges Román Humanista Párt, a másik pedig az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Párt szövetsége. A közvélemény-kutatások többsége kormánypárti győzelmet jósolt, de egy friss felmérés szerint a két nagy tömörülés fej fej mellett halad.
A parlamenti pártokat négy elnökjelölt képviseli. Adrian Nastase jelenlegi miniszterelnök a kormánypárti koalíció, Traian Basescu bukaresti főpolgármester pedig az ellenzéki tömörülés színeiben mérkőzik meg. A legfőbb közméltósági tisztségért Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt elnöke is versenybe száll. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség harmadszor indít államfőjelöltet, ezúttal Markó Béla elnök személyében.

Markó Béla szerint minden magyar szavazatra szükség lesz vasárnap

Akkor tudja megőrizni önazonosságát az erdélyi magyarság, csak akkor javulhat e közösség szociális helyzete, ha erős parlamenti képviselettel rendelkezik – hangsúlyozta tegnap Markó Béla RMDSZ-elnök. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az utóbbi egy hónapban igen sűrű programot bonyolított le. Képviselő- és szenátorjelöltjei bejárták Erdély számos vidékét, több mint százötven települést kerestek föl Kézdivásárhelytől Nagyváradig, Kolozsvártól Marosvásárhelyig. A kampánykörúton az összefogásra helyezték a hangsúlyt, azt tudatosították, hogy a magyarság ne engedje kivenni kezéből a döntés jogát, amit másfél évtizeddel ezelőtt magához ragadott.

„Kérek minden magyart, menjen el szavazni, mert minden szavazat számítani fog, meghatározhatja a jövőnket” – mondta Markó Béla. Arra kérte a Magyarországon tartózkodó erdélyi magyarokat is, hogy a budapesti nagykövetségen vagy a szegedi főkonzulátuson adják le voksukat, illetve a választás napjára utazzanak haza.

A romániai magyarok problémái két csoportra oszthatók. Az egyiket a nemzeti azonosságtudat kérdései alkotják. Sok helyen elégtételt jelent, hogy sikerült óvodát, új iskolai osztályt vagy új iskolát létrehozni a magyarok számára. Ahol pedig ez nem valósult meg, ott az RMDSZ-től várják a megoldást. Szinte mindenütt felmerült a kettős állampolgárság kérdése, illetve az önigazgatás igénye.

A másik „csomagban” a komoly szociális problémák találhatók. Romániában nagyon sokan élnek szegénységben, létbizonytalanságban, s ez nemcsak a kis nyugdíjból tengődő öregeket, hanem a bizonytalan jövőjű fiatalokat is sújtja.

Toronyi A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!