Hírek

2004.11.10. 01:20

Sintértelepi kutyák sorsa

Jóérzésű ember aligha adja a kutyáját sintértelepre. Mégis tele vannak a menhelyek befogott kóbor kutyákkal és megunt állatokkal.

Vajta Zoltán

Fehérjefeldolgozó üzem mellett áll a hírhedt Illatos úti ebrendészeti telep. Odabent 1-2 négyzetméteres, betonozott ketrecek. Az állatok gyanakvóan méregetik az embert, mások érdeklődve, reménykedve, szomorúan bámulnak kifelé. Vonítás, csaholás mindenfelé. A kinti ketrecek lakói betonpadlón dideregnek.
A fűtött, zárt helyiségben orrfacsaró bűz.
A telep interneten is hirdeti fényképekkel a gazdára váró állatokat a www.illatosut.hu oldalon. Amelyik állat nem kell senkinek, idővel elaltatják. A fővárosi közterület-felügyeletnél azt mondják, az internetes oldal segítségével egyre több kutya talál gazdára.
A menhelyeken általában valamivel jobbak a körülmények, és nem ölik meg a kutyákat. A Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke, Farkas Tamás szerint a ketrec nagyságánál fontosabb, hogy sétáltatják-e a kutyákat. A sintértelepeken erre általában nincs lehetőség, és ott nem is állatvédők dolgoznak.

Maci nagy napja

Macinak, a nagy fehér, hosszú szőrű keverék kutyának szerencséje van. Óbudára költözik egy panellakásba. Még nehezen szokja a kinti világot, új gazdájának, Zolinak (24) rövidre kell fognia a pórázt. Zoli azért az Illatos úton választott kutyát, mert a fajtatiszta állatokért 50-60 ezer forintot is elkérnek. Itt csak 2 ezer forintot kell fizetni.

Magyarországon 6 ezer kutya él 50 állatmenhelyen. A 400 sintértelep lakóinak számát meg sem lehet becsülni. A kutyák nálunk 1-2 négyzetméteres ketrecekben élnek. Európában 7-9 négyzetméter jut nekik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!