Hírek

2004.12.01. 00:58

Saját fejlesztésű toronyóra

A régi óraszerkezeteket felújítja az utókor számára a kőbányai mester. Helyükre korszerű elektromos berendezéseket telepít.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Konkoly József egykor zenész volt, ma már toronyórákat készít
[/caption]Másfél méter átmérőjű, hatalmas fehér óralapok készülnek a kőbányai műhelyben. Rajtuk hagyományos római számok. A távolból senki sem látja majd, hogy vadonatújak, a mutatókat hajtó szerkezet pedig egyenesen 21. századi. Konkoly József villamos üzemmérnök immár 25 éve foglalkozik toronyórák felújításával és gyártásával.

Mint megtudtuk, eddig több, mint 250 toronyórát indított el szerte az országban. Egyre több templomi gyülekezet úgy gondolja, hogy rangot ad a községnek, ha újra mutatja az időt a toronyóra. Kiviteltől függően fél és másfél millió forint közötti öszszegbe kerül egy új szerkezet.
– A költségek attól is függnek, hogy milyen anyagból készül a számlap. Minden egyes fődarab műhelyünk saját fejlesztése. Az óramű a harangozást, harangjátékot és az óra ütését is vezérelheti – mondta lapunknak Konkoly József.

Az óra programozásánál a mérnök mester hasznát veszi zenészmúltjának. Egykor dixielandzenekarban klarinétozott és szaxofonozott. Az új órák mestere szeretné bemutatni a ma emberének, miként működött régen a falu gyakran egyetlen órája.

Elektromos jeladó vezérli az órákat

I. Súlyhuzamúak. Alkatrészeik kovácsolt vasból készültek. Annak idején három készült belőlük egy évben.

II. A sorozatgyártás kora. Öntöttvas váz.

III. Elektromos jeladó vezérli nagy pontossággal az óra motorját. Ez mozgatja négy hosszú tengelyen át a mutatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!