Hírek

2004.11.18. 06:07

Rossz időben többet adunk

Jelenleg több mint ezer ember terjeszti hivatalosan a hajléktalanok lapját a fővárosban. Rajtuk kívül több százan kínálják ugyanazt vagy hasonló lapokat. Ők azonban nem tartják be a szabályokat. Hamarosan meg lehet majd különböztetni a valódi és az álárusokat.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="148"] Suhi József (18) a munkásszállót fizeti az újságokért kapott pénzből
[/caption]Kétszáz angol fontot senki nem fizet egyetlen újságért. Suhi József mégis találkozott ilyen emberrel. Egy angol úrtól kapta a több mint 70 ezer forintnak megfelelő fizetséget. Azért az újságért, amelyet ő 15 forintért vett. Sajnos csak egyszer volt szerencséje az „aranytojást tojó tyúkhoz”.

A fiú 18 éves, de kétszer anynyinak tűnik. Három éve árulja a Fedél nélkül című hajléktalan- újságot. Ha jó napja van, össze tud szedni 3200 forintot szállásra. Ételre, italra és cigarettára sokszor nem futja.
Komlósi László (30) kilenc éve él ugyanígy. Több piros betűs napot szeretne.

– Rossz időben és ünnepek idején adakozóbbak az emberek. Olyankor nem azt szajkózzák, hogy menjünk dolgozni! – magyarázza Laci.
– Tavaly karácsonykor bejglit, halat és bort kaptunk néhány kedves embertől. Nagyon örültünk, de hirtelen olyan sokan lettünk, hogy alig jutott valami – teszi hozzá valaki a közben hívatlanul összesereglett tömegből. Valamennyien ezt az újságot árulják.

[caption id="" align="alignright" width="116"] Az autósok és a turisták a legbőkezűbbek. A kocsisoron veszélyes, de megéri dolgozni.
[/caption] Kiutat azonban kevesek számára jelent a nyomorból a két- hetente megjelenő újság. Kepe Róbert (32) másfél éve szerkeszti a hajléktalan írók, költők verseit, prózáit, grafikáit a Fedél nélkülbe.
– Havonta pályázaton vesznek részt a beküldött alkotások,
a legjobbakat kettő-ötezer forinttal jutalmazzuk. Leleszi Balázs Károly régi szerzőnk, akinek egy kötetét ki is adták. Már nem hajléktalan – dicsekszik a szociális munkás-főszerkesztő.

A pályáztatásra szánt pénz azonban elfogyott, jövőre újabb adományozókra van szüksége a lapot kiadó Menhely Alapítványnak. Nehezítik a lap sorsát az elmúlt években hasonló névvel megjelent hamisítvány újságok. Harcolni kell azokkal a koldusokkal is, akik nem valódi terjesztők. Ők nem tartják be a szabályokat, agresszívan árulják az újságot. Jövő héttől azonban már ki lehet szűrni az álárusokat.
A valódiak az egyik tele-foncégtől kapott kék színű mellényben, helyre szóló, fényképes igazolvánnyal kínálják majd a Fedél nélkült. Bármilyen áron.

Ha segíteni szeretne...

Kilencéves a hajléktalanokat segítő újság

1993 nyarán jelent meg a Fedél nélkül első száma. Ungi Tibor és néhány hajléktalan társa az újságon keresztül akart üzenni és jogi segítséget nyújtani a többieknek.

A négyoldalas lapot fénymásolással sokszorosították. 1999-ben elhunyt a lapalapító, és megjelentek a hamisítvány újságok az utcán. Bejegyeztették az eredeti Fedél nélkült és már nyomdában készíttették. Jelenleg kéthetente csütörtökön jelenik meg nyolcezer példányban. Az újságnak 1200 bejegyzett terjesztője van. A hajlékta-

lanok 15 forintért vásárolhatják meg az újságot. Amit kapnak érte, megtarthatják. A nyomda 15 forintért állítja elő az újság darabját, így a kiadó Menhely Alapítványnak nincs haszna belőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!