Hírek

2004.11.09. 01:08

Ritkaság: szaporodnak a mandrillok

Bikaborjú, majmok, sörényes juh, flamingók a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb lakói.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="157"] Az aranyhasú mangábé az egyik legveszélyeztetettebb majomfaj a világon
[/caption]Kis szerencsével megsimogathatják a látogatók Zsemlét, a pesti állatkertben szeptember 23-án született borjút. – A kis bika egyszerre kíváncsi és félénk – mondja Hanga Zoltán szakmai és sajtóreferens. A új jövevény édesanyja, Panna 1997-ben látta meg a napvilágot Nyárlőrincen. A tehén mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe. A kicsi állandóan anyja körül lebzsel, és ha csak teheti, jóízűen szopik.

A mandrill majmok olyanok, mintha sminkmester dolgozott volna rajtuk. Pofájuk piros és kék színben játszik. A csapat legifjabb tagja hím jószág, és augusztus 1-jén volt egyesztendős. Apja, Salamon egy angliai állatkertből származik. Anyja, Réka Budapesten született. A kis mandrillnak még nincs neve, de vígan ugrándozik a füves félszigeten. Aki idemerészkedne, hamar szembetalálná magát a területet védő vezérhímmel. Annak szemfoga pedig az oroszlánéval vetekszik.

Nagy büszkesége a pesti állatkertnek Adolf és Regina gyermeke, Szilveszter. Január 2-án tölti be második életévét. Az ifjú aranyhasú mangábé az egyik legveszélyeztetettebb majomfaj tagja. A világ állatkertjeiben öszszesen 49 példány van. A budapesti intézmény nagy sikernek könyveli el szaporodásukat. Az új majomház üvegfalán keresztül is látni: nem lenne veszélytelen a velük való találkozás szabad terepen. Idén nyolc sörényes juh született – a legkisebb egy hónapos. A kifejlett állat 100 kilogrammot is nyomhat, és nagy tehetséggel öklel. Így aztán kevés természetes ellensége van. Legföljebb a fiatal juhocskákra csaphat le egy-egy ragadozó madár.

A hosszú nyakú, lábú, rózsaszín flamingók fiókája a szülők szakasztott ellentéte. Lába rövid és tömzsi, tollazata szürke. A tojáson, amelyből kikel, a hím és a tojó egy hónapig felváltva kotlik. A fészek pici vulkánhoz hasonlít – a madarak iszapból építik, közepén apró kráterrel. A fiókákat az anya begytejjel táplálja. A fővárosi állatkertben élő hetven madár idén 5-6 fiókát költött.

Természetes élőhelyek és életmód:

Szarvasmarha: az egész világon elterjedt, csordában él.

Mandrill majom: afrikai erdőkben, fákon csapatban él, vezérhímmel, amely védi a közösség érdekeit; ritka faj.

Sörényes juh: Észak-Afrika sivatagos részein, nappal a sziklák közt, éjjel a völgyben legel, csapatban él.

Aranyhasú mangábé: afrikai erdőkben, csapatban él, vezérhímmel; veszélyeztetett faj.

Flamingó: Dél-Európában, Franciaországban a Rhone folyó deltavidékén, Észak-Afrikában, Távol-Keleten tavakban, mocsarakban, csapatban él.

Mandrill: az egyik legritkább majomfaj a világon. Megmentésére az európai állatkertek összefogtak. A budapesti intézmény számottevő eredményeket tud felmutatni szaporításuk terén. Az újonnan született majmok törzskönyvét ezért ők vezetik.

FORRÁS: FŐVÁROSI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!