Hírek

2004.11.02. 06:42

Raúl, a Bernabeu kedvence

A hétvégén Madridban Raúlt ünnepelték. A Real 2-0-ra nyert a Bernabeu-stadionban a Getafe ellen, de a győzelem helyett ezúttal főképp a 27 éves kedvencnek tapsoltak.

Szabó Tamás

Raúl 1994. október 29-én csereként szerepelt először a Real Madridban. A gárda akkori edzője, Jorge Valdano a Zaragoza ellen a zseniális Emilio Butragueno helyett küldte a pályára a 17 éves ifjoncot. Spanyolország Butragueno utódját látta benne, vagyis, amikor a „Keselyű” helyett pályára lépett valóban átvette a stafétabotot. Az azóta eltelt tíz év alatt Raúl igazolta a várakozásokat, talán csak idén gyengélkedett.

A Real Madriddal és a spanyol válogatottal is csúnyán elbukott 2004-ben, ráadásul egész évben csapnivalóan teljesített. A bajnokságban három hónapig gólképtelen volt, végül 35 meccsen 11 góllal zárt. A Bajnokok Ligájában sem ment neki jobban, habár Raúl a BL legeredményesebb góllövője,az előző idényben két gólt szerzett. A júniusi Európa-bajnokságon a válogatottban olyan rosszul játszott, hogy a pályafutása során először a spanyol közvélemény kikövetelte a csapatból. Inaki Saez ennek ellenére bízott benne, de a gárda nem élte túl a csoportmeccseket. Raúl nem szerzett gólt.

A csatárnak nem csak a pályán ment rosszul, a magánélete sem működött. Megromlott a házassága, majd egy spanyol bulvárlap hetekig arról írt, hogy Raúlt egy kaszinóban látták italozni, vagyis nem csoda, ha formán kívül teljesít. Az ősszel sem kezdett jól, a Real Madriddal beragadtak a rajtnál. José Antonio Camacho edző lemondott, helyette Mariano Garcia Remon irányítja a gárdát. Újabban beindultak, és Raúlnak is jobban megy. A bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is két-két gólt szerzett. Pályafutása elismeréseképpen október 28-án a FAO, az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete tiszteletbeli nagykövetének választotta.

Az Atlético lemondott róla

Raúl a nagy rivális, Atlético Madridnál kezdte a pályafutását. Legalábbis ott gyerekeskedett. Csak azért került a Real Madridhoz, mert az akkori Atlético elnök, Jesús Gil megszüntette az utánpótláscsapatokat, s Raúlra sem tartottak igényt. A fiatal tehetség, tősgyökeres Atlético-druk-kerként, 15 évesen került a Bernabeu-stadionba. Néhány hónappal később már ő volt a Real junioregyütte-sének csapatkapitánya. Először akkor verték a fejüket a falba az Atlético vezérei.

19 évesen debütált a válogatottban

Raúl 1996 októberében Csehország ellen szerepelt először a spanyol válogatottban. Azóta már ő minden idők legeredményesebb csatára, Fernando Hierrót taszította le a trónról. Raúl 39 góllal vezeti a góllövőlistát, nagy elődje, Emilio Butragueno a harmadik helyen áll. A válogatottal még nem nyert semmit, a legnagyobb blamázs 2000-ben az Európa-bajnokságon érte. A franciák elleni negyeddöntőben a 90. percben büntetőt rúghatott. Zidane-ék 2-1-re vezettek, Raúl fölé rúgta a 11-est, Spanyolország kiesett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!