Hírek

2004.11.16. 07:04

Pusztuló örökség

Címkék#Mi utcánk

Lehetetlen közlekedni a macskakövön, gyalogosan és autóval egyaránt. Tönkretették az építkezések és a nehéz járművek. A turisták meg sem találják ezt a furcsa utcát.

Lázin M. A. – Tóth T.

[caption id="" align="alignleft" width="257"] Télen lehetetlen közlekedni a macskaköveken a hó miatt. A hókotró nem tud feljönni a szűk utcába.
[/caption]Pezsgő társasági élet színhelye volt ez a különös zsákutca néhány évtizeddel ezelőtt. Az utókornak azonban csak egy tábla és az őslakosok emlékezete őrizte meg a valamikori nyüzsgő életet.

– Illyés Gyula közvetlenül az utca egyik bejáratát jelentő lépcsősor szomszédságában lakott. Ugyanabban a házban, amelyben a 20. század elején Bárczi István polgármester élt a családjával – meséli Ránki Katalin, a Kossuth-díjas zeneszerző, Ránki György lánya. – A Cirkusz dallamának megálmodója a szemközti patinás épületben alkotott. Ott tartották az Ember tragédiája házi ősbemutatóját is. Néhány házzal lejjebb pedig Gorka Lívia kerámiaművész élt egészen napjainkig.

A műemléki jellegű utca az utóbbi tíz évben elveszítette arculatát. A török valamint klasszicista stílusban épült házak közé modern irodaházak, svéd faburkolatú épületek ékelődtek be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!