Hírek

2004.11.05. 07:58

Ovis korban is fociznak

A napokban ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját a Goldball ’94 FC. A Diglics Gyula alapította budapesti nevelőegyesület egy évtized alatt igazi rangot vívott ki magának.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="295"] A legkisebbek is hatalmas lendülettel játszanak. A Goldballból kikerült fiatalokat tárt karokkal várják a nagycsapatok
[/caption]A villanyfényes, füves pályán négyéves lurkók barátkoznak a labdával. Szüleik csendben, szeretettel figyelik csemetéik első próbálkozásait.

– Tíz éve a fiam is óvódás volt, amikor el akartam vinni focizni. Sehol sem találtam neki korához illő csapatot, ezért alapítottam egyet – emlékszik a kezdetekre Diglics Gyula. Az óvódásfocit Magyarországon meghonosító sportember boldogan mesél az elmúlt évtizedről. A Goldball története az Orczy-kertben kezdődött, a Ganz Mávag- és a Kőbányai Sörgyár- pálya után találtak 1998-ban otthonra a Siketek SC sporttelepén. Négy éve komoly fejlesztéseket hajtottak végre bérleményükön. Három, villanyvilágítással ellátott pályájukon ma 200 gyerekkel foglalkoznak a klub edzői, az óvódáskorúaktól egészen a 15 évesekig.

- Néhányuknál mindjárt eltörik a mécses - mosolyog a bajusza alatt Diglics Gyula klubelnök. S lőn! A kézségfejlesztő gyakorlatok befejeztével alig pár perce kergetik a kissrácok a bőrgolyót. Ketten máris a mestereknél sírják el a kétkapuzás közben elszenvedett sérelmeiket. 
- Gáncsold el! - rikkant a jövő egyik kisreménysége. Megtudom, hogy az újoncok nem sokáig kópéskodhatnak. Nekik is be kell állniuk a sorba. A klubnál etikai kódex van érvényben.

- A szülőket, sőt az edzőinket is neveljük - avat be Diglics Gyula.
A Goldballnak mégsem emiatt van (csak) jó híre. A gyerekek már igen korán magas technikai képzettségre tesznek szert, képzésüket életkori sajátosságaiknak megfelelően, állandó sportorvosi felmérések mellett végzik. Éppen ezért a nagycsapatok évek óta tárt karokkal várják a Goldballból kikerült fiatalokat. Ha a klub tulajdonosának elképzelései megvalósulnak már nem sokáig tudják elcsábítani a tehetségeket. Horváth Zoltán szeretné, ha a legjobb fiatalokat meg tudnák tartani. A tervekben NB II-es, NB I/B-s felnőtt csapat kialakítása szerepel. Ha ez megvalósul, akkor ezekben az osztályokban komoly riválist jelenthetnének bármely együttesnek.

Harminc korosztályos válogatott

Az elmúlt évtizedben 4-500 igazolt játékosa volt az egyesületnek. Mintegy harmincan kerültek be a korosztályos válogatottakba, körülbelül százan a Budapest válogatottba. A legtehetségesebbnek tartott Gold-ball-nevelt jelenleg az 1988-as születésű Filkor Attila, Pál Áron, illetve a 89-es Takács Marcell és Hegedűs Ádám.

November 7-én ünnepelnek

A Goldball családja egykori szocialista ünnepnapunkon tartja születésnapi focipartiját. A klub összes egykori játékosa meghívót kapott.

A gyerekek és a szüleik is pályára lépnek, a legizgalmasabb mérkőzésnek az 1988–89-es korosztály és az egyesület felnőttcsapatának találkozója ígérkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!