Hírek

2004.11.22. 00:26

Őrök vigyázzák a kisbabát

Nyolc évvel ezelőtt a csecsemőgyilkosságok megelőzésére helyezték ki az első inkubátort a Schöpf-Mérei kórház bejáratához.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="316"] Móré Csaba egy riasztásra indult, amikor megtalálta a kisbabát a szemetes tetején. A Bakáts Tamás nevet adta neki, ám a kisfiú Nagy Károly lett.
[/caption]Tizenhét babát mentett meg 1996 óta a Schöpf-Mérei kórház előtti inkubátor. Az eredeti célokon jelentősen túlmutat az azóta elért eredmény. A program időközben megfordult.

– Az elmúlt években 1400 krízisterhes érkezett hozzánk. Sokan közülük már a szülőszobán bejelentették, hogy nem tudnak gondoskodni gyermekükről. Segítségünkkel kilencven százalékuk meggondolta magát, és végül a mamák csecsemővel együtt hagyták el a kórházat – meséli büszkén Garamvölgyi György igazgató.

Legutóbb november 16-án egy 3,5 kilogrammos egészséges kisfiút talált egy biztonsági őr a Bakáts téri kórház közelében. A csecsemőt nem az inkubátorban, hanem a tér túloldalán lévő szemetes tetején helyezték el.
– Nagyon meglepődtem, amikor megláttam a piszkos fehér pólóba és fekete színű pulóverbe csavart kisfiút. Azonnal átrohantam a kórházba, ahol megfelelően ellátták. Először felmelegítették a picit – emlékszik vissza Móré Csaba (33), a Multi Alarm Biztonságtechnikai Rt. biztonsági őre. Csaba Bakáts Tamásnak nevezte el a kisfiút, a kórházban azonban a Nagy Károly nevet adták neki. A biztonsági cég annyira megszerette a gyermeket, hogy gondoskodni kíván róla. Azt tervezik, hogy havonta 10 ezer forintot helyeznek el számára 14 éves koráig. Az összeget akkor veheti majd fel a kisfiú, akinek már megvannak az új szülei is.

Megtalált gyermekek

Május 31-én a fővárosi Schöpf- Mérei kórház bejáratánál helyeztek el egy kislányt, aki a Pünkösdi Réka nevet kapta.

Szeptember 28-án a miskolci kórház előtt inkubátorban találták Őszi Virágot.

Október 8-án a győri Petz Aladár Kórház mosdójában találtak egy 3,5 kilogrammos fiúcsecsemőt.

Október 30-án a székesfehérvári Szent György Kórház előtti inkubátorban egy kisfiú volt, aki a Szentgyörgyi Gábor nevet kapta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!