Hírek

2004.11.13. 06:34

Olcsóbb állam, csökkenő adóterhek várhatók

Jövőre 4,5 százalékos infláció várható. A munkavállalók száma 40 ezerrel nőhet, ami a foglalkoztatási szint egyszázalékos növekedését jelenti.

B. K.

[caption id="" align="alignright" width="202"] A kormány lépésről lépésre akarja javítani az államigazgatás minőségét
[/caption]A szolgáltató állam szlogenje állt Gyurcsány Ferenc felszólalásának középpontjában. A miniszterelnök a VI. Üzleti Kerekasztal pénteki budapesti rendezvényén azt fejtegette, hogy hatékonyabbá, üzletszerűbbé kell tenni az államigazgatást. Vagyis szolgáltató államot kell építeni. Másként nem őrizheti meg az ország a versenyképességét.
Gyurcsány szerint egy mozgékonyabb, lendületesebb államigazgatás teheti csak olcsóbbá az államot, amely ha tényleg kevesebb pénzét emészti fel a közös háztartásnak, akkor csökkenthetők lesznek az adóterhek is. Hozzátette, nem ígérhet gyökeres fordulatot a következő másfél évben. „Az üzleti világban tudják: ingyenebéd nincs, s ezt az adófizetőknek is tudomásul kell venniük. Azaz a kormánynak nincs saját pénze, tehát ha jobb szolgáltatást akarunk, akkor vagy többet kell fizetni érte, vagy az államigazgatásnak kell hatékonyabban működnie.
Az üzleti világ figyelmétől kísérve kijelentette: csak egy jobb oktatási rendszer és fejlettebb kutatás-fejlesztés teremtheti meg Magyarország jövőbeni versenyképességének alapjait. A gazdasági fejlődéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte, az idén 4 százalék lesz a növekedés, jövőre viszont az új költségvetés nyomán 100 milliárd forinttal csökkennek az adóterhek. Tehát ennyivel több pénz marad a gazdaságban.      

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!